Chiar dacă perioada colonială s-a încheiat, în mod oficial, de mult, state precum Marea Britanie, Țările de Jos, Franța sau Danemarca au păstrat câteva teritorii răspândite în întreaga lume, acordându-le asistență și, de multe ori, autonomie administrativă. Franța dispune de un număr important de astfel de teritorii, fie în emisfera nordică, fie în cea sudică. Multe dintre ele sunt izolate, folosite, în principal, pentru amplasarea unor unor baze militare strategice, însă și pentru stații meteo sau cercetare științifică. Din ultimele categorii fac parte și Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, câteva grupuri de insule din partea de sud a Oceanului Indian și de pe continentul antarctic.
Sunt teritorii care nu prezintă o importanță majoră pentru industria turistică mondială, însă unele oferă posibilitatea vizitelor publicului larg, în anumite condiții. Pentru a fi accesate, este necesară o planificare atentă și un studiu amănunțit al tuturor detaliilor de transport sau cazare. Dacă ar fi să împărțim Teritoriile Australe și Antarctice Franceze, am începe cu Îles Éparses, singurule ce dispun de aeroporturi, chiar dacă acestea nu reprezintă o țintă pentru companiile aeriene de linie. Tot din punct de vedere al transportului, nava franceză Marion Dufresne a fost lansată la apă în 1995 pentru a traversa periodic oceanul între Réunion și Insulele Crozet, Kerguelen sau Amsterdam.
O astfel de călătorie ar costa în jur de 15.000 de euro de persoană și durează aproximativ o lună, de la plecarea din Réunion până la sosirea în cele trei insule menționate mai sus. Jumătate din timp se petrece la bordul navei, pe o distanță de 9.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Indian, iar jumătate pe uscat. Nu este un concediu de odihnă, pentru că un circuit de acest tip se efectuează doar de curiozitate, dintr-un spirit exagerat al aventurii într-un ținut aproape înghețat în mare parte a anului, cu vânturi reci și puternice.
Teritoriul din Antarctica, pe de altă parte, este folosit exclusiv în scopuri științifice. La Terre Adélie, așa cum îl numesc francezii, prezintă rareori temperaturi peste limita de îngheț, cu extreme de nesuportat pentru oameni în perioada iernii. Cu toate acestea, în timpul verii, ce durează în emisfera sudică din decembrie până în februarie, se pot vedea pinguini, foci, orci și diferite specii de păsări.
Surse imagini
- Cover: franek2 - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported