Ghid turistic Montalcino

Abația benedictină din Montalcino Abația benedictină din Montalcino

Este dificil de crezut ca Montalcino, unul dintre cele mai frumoase dealuri din zona Toscana, a fost un pion important in batalia dintre puterile regiunii, cele ce au initiat declinul de sute de ani, incheiat doar prin crearea vinului de clasa mondiala Brunello di Montalcino. In ciuda trecutului tumultos, orasul fondat in secolul al X-lea a ramas nestirbit, bogat in istorie. Situat la sud de Siena intr-o zona rurala abrupta si izolata, cuibarit intre zidurile defensive, Montalcino isi pastreaza farmecul sau medieval. De la drumurile ce danteleaza zidurile inconjuratoare, la privelistile sale superbe si pietele de-a lungul carora se deruleaza, la stradutele inguste, gradinile colorate, randurile de maslini si de vita-de-vie, ultimele responsabile de renasterea localitatii, Montalcino este aproape perfect!

La fel ca multe alte orase micute din regiune, Montalcino a jucat un rol major in conflictul dintre factiunile mai mari. Folosita ca baza defensiva in razboiul dintre Siena si Florenta, Montalcino a suferit enorm la sfarsitul tensiunilor din anii 1550, cand Florenta a ajuns la o alianta cu Siena si ramane in posesia primeia. Blazonul familiei Medici a fost agatat de peretii fortaretei si a ramas acolo pana in zilele noastra. Trecutul complicat al orasului nefericit, prins intre ambitiile marilor puteri, au fortat aliante ce aveau sa fie incalcate, sa traiaasca intr-o stare de revolta constanta, sa reziste unui adevarat bombardament de ostilitati si intr-un final sa-si piarda autonomia.

Orasul fondat in primele decenii ale secolului X de refugiatii din Roselle a reusit sa-si pastreze structura urbana aproape intacta, acelasi aspect de la momentul apogeului sau economic si cultural, in Evul Mediu. Istoria sa tumultoasa laolalta cu structurile defensive s-au combinat pentru a oferi Montalcino si vizitatorilor sai de astazi o imagine pitoreasca. Spatiile goale, pietele, gradinile si podgoriile s-au verticalizat de-a lungul cladirilor si strazilor sale importante intr-un fel de contrapunct muzical armonios.

Castelul Montalcino, pe vremuri fortareata, astazi este o crama de vinuri. Se gaseste in cea mai inalta parte a colinei si este un exemplu excelent de arhitectura cazona. O alta atractie remarcabila este catedrala refacuta in 1812 intr-un stil neoclasic, pe bazele unei vechi biserici. Edifiici religioase demne de mentionat sunt si biserica San Agostino, biserica San Francesco sau abatia Sant’Antimo. Piazza del Popolo nu poate fi ratata datorita pozitiei sale excelente, in centrul orasului. Este locul in care se gaseste primaria sau Palazzo dei Priori si La Loggia, construite intre secolele XIII si XV.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...