Ghid turistic Siena

Panoramă cu Domul din Siena pe fundal Panoramă cu Domul din Siena pe fundal

O calatorie admirabila in trecut si un amestec armonios dintre modul de viata urban si cel rural, Siena este unul din cele mai frumoase orase din Toscana. Un ansamblu magnific de palate medievale, catedrale si turnuri si o linie a orizontului maiestuoasa, dominata de silueta turnului Torre di Mangia, mandria orasului, zona centrala a Sienei se gaseste la patru strazi distanta de randul de coline linistite, plantatiile de maslini si livezile vailor insorite.

Construita pe trei coline si inconjurata de ziduri de protectie solide, orasul este impanzit de exemple rafinate ale arhitecturii gotice si cladiri antice ce poarta amprenta caramizii maronii de origine locala. O vizita in Siena este ca un voiaj prin timp, trecand prin aleile serpuitoare ce inconjoara unica si faimoasa Piazza del Campo (o zona in forma de scoica cu margini dantelate ce constituie centrul orasului) si in sus, pe scarile abrupte ce duc la adevarate comori de arta, totul pare sa fi ramas aproape la fel cum aratau in Evul Mediu, cand orasul s-a bucurat de cea mai glorioasa perioada a lui, in valori artistice si splendori urbane.

Aici are loc renumita cursa de cai Palio, in fiecare vara a fiecarui an! O traditie mentinuta din timpuri medievale, aceasta cursa de cai populara are loc intr-o atmosfera de turneu antic. Tinuta in Piazza del Campo anual, evenimentul este precedat de un cortegiu istoric si o procesiune costumata, cu toate simbolurile acestor turnee de demult. Desi cursa in sine dureaza ceva mai mult de un minut, nu inseamna ca o sa va lipseasca entuziasmul sau emotiile ce insotesc evenimentul. Configuratia frumoasei Piazza del Campo, cu forma sa ciudata, unificand diferite niveluri ale celor trei coline pe care asezarea a fost intemeiata, se adauga sentimentului de vechi, arhaic. Siena, orasul medieval al aleilor ascunse, al traseelor sinuoase, a splendorii si a frumusetii, este cu adevarat o calatorie in trecut.

Siena este mandra de acest trecut. Ofera o imagine a Toscanei diferita de cea pe care o vedem in Florenta, rivalul sau medieval, chiar daca nu dispune de o asemenea cultura, nu este la fel de festiva, este mai exacta si mai serioasa. Cand Florenta dadea lumii mistici precum Savonarola, Siena a produs invatati piosi precum Sfanta Caterina (1347 – 1380) si Sfantul Bernardino (1380 – 1444). Pentru mai mult de 400 de ani incepand cu secolul al XII-lea, Siena a fost intr-o competitie serioasa cu Florenta in toate aspectele vietii. Bancherii din economie, magnatii din industria textila si comerciantii de lana au concurat in mod agresiv, iar orasele au reprezentat poluri opuse din punct de vedere politic, cu Siena sustinandu-i pe ghibellini, iar Florenta pe guelfi.

In 1270, comerciantii Sienei au infiintat Consiliul celor Noua, o oligarhie ce a condus cea mai mareata republica sieneza, o perioada in care proiectele civile, economia bazata pe clasa de mijloc, constructia de palate si stilul caracteristic sienez au fost instituite de artisti precum Duccio, Simone Martini si fratii Lorenzetti. In 1348, moartea neagra a facut ravagii in oras, ucigand mai mult de trei sferturi din populatia totala, decimand intreaga oranduire sociala si devastand economia. Consiliul celor Noua si-a continuat activitatea, insa Carol al IV-lea a tinut Siena sub asediu din 1355 pana in 1369 si chiar daca Siena reuseste sa invinga Florenta in 1526, spaniolii preiau controlul in 1530 si au predat Siena in mainile florentinilor.

In incercarea de a reprima Siena o data pentru totdeauna, Cosimo I l-a trimis pe Marchizul de Marginano sa asedieze orasul cu brutalitate, sa le distruga agricultura si sa le arda cladirile. Marchizul reuseste sa faca mai multe victime decat Moartea Neagra, lasand in viata doar 8.000 de persoane dintr-un total de 40.000. Determinati sa pastreze Republica Siena in viata, 2.000 de sienezi independenti fug in Montalcino, unde reusesc sa pastreze numele republicii, pana cand Montalcino a fost si el, la randu-i, coplesit de puterea florentinilor. Timp de secole, principala activitate a sienezilor a fost sa pastreze independenta tinutului, ramanandu-le putin timp pentru a dezvolta pe mai departe orasul. Rezultatul a fost unul pozitiv pe de-o parte, pastrandu-se aerul medieval de astazi si oferind vizitatorilor o perspectiva realista a ceea ce a fost Siena in mediul toscan din Evul Mediu.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...