Ghid turistic Písek

Podul din Písek Podul din Písek

La 20 de kilometri sud de castelul Zvíkov, frumosul și micuțul oraș Písek își trage numele de la nisipul bogat în aur al râului Otava, afluent al Vltavei. Febra aurului a cuprins orașul pe parcursul secolelor, însă exploatările comerciale, derulate în special în jurul satului Mokrsko, au fost azi suspendate. Probabilitatea ca o altă companie minieră să reînceapă extragerea prețiosului metal aici este destul de mică. În același timp, totuși, campionatele anuale de exploatare tradițională a aurului, folosind sita clasică pentru a cerne nisipul din albia apei, au loc în fiecare lună august în jurul localității Kestřany.

Písek a avut parte de ultima goană după aur în secolul al XIII-lea, însă prosperitatea acumulată în timp a fost spulberată în urma Războiului de 30 de Ani. Cel mai important vestigiu al vremii este minunatul pod medieval al orașului, lung de 111 metri, ce precedă chiar faimosul pod Carol din Praga. Situat la marginea vestică a Staré Město, astăzi este închis traficului rutier. De pe pod, piața principală din Písek, Velké náměstí, se poate accesa după numai câteva minute de mers pe jos. În spatele primăriei nuanțate simbolic în galben-auriu (primărie înseamnă Radnice în limba cehă), la capătul extrem al curții interioare, veți găsi intrarea în Muzeul Prácheňské, ce ocupă singura aripă medievală supraviețuitoare a fostului castel de pe malul râului, construit de regele Otakar Přemysl în secolul al XIII-lea și distrus de un foc în 1532.

Piesa de rezistență a acestui muzeu vast este Camera Cavalerilor, ce a reușit să păstreze dalele negre ale pardoselii și include un model la scală al fostului castel. Restul muzeului merită o scurtă privire, pe seama expunerii realistice a istoriei regiunii, cuprinzând și secțiuni dedicate lagărului de concentrare de la Lety și evenimentelor din 1968 și 1989.

La mică distanță de la primărie, găsim mica biserică a fostei mănăstiri Povýšení sv Kříže, cu fațada sa ornată cu motive de sgraffito. Dispune de un superb altar gotic, ce înfățișează explozia razelor soarelui în forma unei inimi, pe un fundal albastru oferit de cortinele punctate de stele aurii. Câteva alte clădiri din jurul orașului dispun de propriile decorațiuni sgraffito, multe dintre ele realizate în secolul al XIX-lea de artizanul local Mikuláš Aleš. Mai sus de-a lungul străzii Fráni Šrámka descoperim Putimská brána, ultimul bastion din Písek, înconjurat de câteva străduțe lăturalnice îndreptându-se spre est, spre mica piață aflată la adăpostul turnului de observație al bisericii dominicane, cunoscut sub numele de hláska.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...