Ghid turistic Perugia

Panoramă Perugia Panoramă Perugia

Un oras al palatelor gotice si al cafenelelor jazz, unde aleile pietruite antice coboara vertiginos spre promenada de shopping din secolul al XIX-lea, Perugia este capitala regiunii, deghizata intr-un oras medieval colinar. Este un loc intens colorat, cu cateva din cele mai autentice strazi medievale ale Europei. Capitala Umbriei este si unul din orasele Italiei cele mai bogate in opere de arta. Artistul Perugino a fost nascut la sut de lac in Citta” della Pieve si a transformat faimoasele peisaje verzi-albastre in obiecte de studiu personal. De fapt, Perugia a produs si a instruit cativa dintre cei mai mari artisti ai Umbriei, incluzandu-i aici pe protejatii lui Gentile da Fabriano si ai lui Perugino: Pinturicchio, Lo Spagna si Rafael. Cel mai mare nume al industriei locale este brandul omonim de ciocolata, cu al sau „Baci” (saruturi), pretinzand ca este cel mai popular al Italiei. Perugia se mandreste cu faimoasa Corso Vanucci, gazda catorva locatii ce servesc in timpul celor catorva festivaluri de jazz in fiecare vara, potrivita pentru passagiatta zilnica.

Etruscii sunt cei care au intemeiat Pieresa in secolul al V-lea i.Hr. sau poate ceva mai devreme. Pieresa si-a mentinut libertatea pana la cucerirea romana din 309 I.Hr. Dupa asasinarea lui Cezar, orasul a ales tabara gresita iar trupele lui Octavian l-au asediat timp de luni intregi. Cativa ani mai tarziu, Octavian, devenit atunci Imparatul Augustus, a reconstruit orasul si i-a acordat numele propriu: „Augusta Perusia”. In timpul perioadei timpurii a Evului Mediu, in Epoca Tenebrelor, Perugia si-a aparat independenta impotriva lui Totila, regele necrutator al ostrogotilor, dar a fost alipit Ducatului Lombard Spoleto in secolul al VI-lea. Razboaiele obscure cu vecinii i-au dominat istoria. Chiar aca Perugia a apartinut papalitatii de la domnia lui Charlemagne, doar cativa papi au reusit sa exercite un oarecare control asupra orasului. Dupa 1303, liderii ecleziastici ai zece dintre breslele puternice ale vremii au castigat suprematia in oras, chiar daca familiile nobile, precum Oddi sau Baglioni au ramas influente. La sfarsitul anilor 1300 Perugia s-a revoltat impotriva autoritatii papale, iar un numar de clanuri nobile au condus Perugia intermitent.

Pentru ca papii sa-si reafirme autoritatea, a devenit un obicei ca ei sa viziteze formal Perugia. Papa Paul al II-lea, ca parte a eforturilor sale de a incheia independenta Perugiei, a pus o taxa pe sare in 1538. Perugienii s-au revoltat din nou, initiind Razboiul Sarii, insa au fost reprimati de fortele enorme ale papei. Spiritul de independenta a supravietuit si pana astazi, locuitorii continuand sa consume painea fara sare. Perioadele de prosperitate traite in timp de pace au permis realizari artistice uluitoare, pentru care Perugia este recunoscuta acum. Orasul a servit ca punct de intalnire pentru maestri Toscanei si Umbriei intre secolele XIII si XV, iar Galleria Nazionale dell’Umbria, unul din cele mai importante muzee de arta din Italia, pastreaza aceasta mostenire culturala fara egal.

Dupa o luna si sangeroasa istorie, Perugia pare sa-si consolideze statutul de capitala a Umbriei. Si-a consumat toata energia pentru a devenit cel mai cosmopolit oras medieval din lume, gazda catorva din cele mai mari universitati statale, precum si a Universita’ per Stranieri, cea mai prestigioasa scoala pentru studierea limbii si culturii italiene pentru straini.

Indeplinind cateva roluri in acelasi timp, Perugia este capitala potrivita pentru Umbria. Este un oras cosmopolit, in timp ce si-a pastrat si aerul medieval de-a lungul strazilor incarcate de istorie. Se mandreste cu monumente ce cuprind perioada de timp dintre era etrusca si cea renascentista, cu o universitate moderna si plina de viata in centru. Este un oras magnific al artelor frumoase, faimos si pentru ciocolata! In vremurile de mult apuse, Perugia a trecut prin nenumarate conflicte. Patru papi medievali si-au vazut sfarsitul aici, unul sinucigas, ceilalti trei otraviti. Insa Perugia a contribuit cu varf si indesat la cultura si arta italiana. Cel mai mare eveniment de aici este un festival de jazz, ce atrage anual artisti de clasa mondiala. Perugia dispune de mai multe posibilitati de nightlife decat oricare alt oras al regiunii Umbria, iar universitatea sa de dimensiuni considerabile populeaza cluburile pana la refuz aproape in fiecare noapte, din septembrie pana in mai.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...