Ghid turistic Spoleto

Rocca Albornoziana, fortăreața din Spoleto Rocca Albornoziana, fortăreața din Spoleto

Cuibarit pe versantii Muntelui Subasio veti descoperi orasul-fortareata Spoleto. Planificarea urbana a localitatii a inceput inca de pe vremea lui Augustus si a fost incheiata in secolul I i.Hr. Ruinele antice si cei 5 kilometri de apeducturi ce traverseaza centrul si amfiteatrul in forma de scoica se gasesc in imediata vecinatate. Ziduri groase si un defileu superb marginesc Spoleto, iar monumentele rafinate, din perioada romana si medievala, pot fi gasite de-a lungul strazilor sale.

Chiar daca Spoleto este unul din cele mai pitoresti orase ale Umbriei, a fost aproape necunoscut pana in momentul in care Giancarlo Menotti a selectat localitatea pentru un festivat de vara dedicat artelor in 1958, iar evenimentul organizat de el sub denumirea de Festival dei Due Mondi (Festivalul Celor Doua Lumi) nu a mai parasit orasul inca de atunci. Menotti a petrecut luni intregi in partea de centru a Italiei in cautarea locului perfect in care cele mai reprezentative exponate ale artei moderne pot fi afisate intr-un decor ce aminteste de trecut, iar Spoleto are o asemenea istorie! Dupa rolul important jucat in perioada clasica, Spoleto a devenit centrul celor mai puternice state ale Italiei inca de la inceputurile Evului Mediu. A ramas la fel de frumos in timpul Renasterii, dobandindu-si binemeritatul numar de monumente si strazi fermecatoare.

Localitatea antica Spoletium a fost una dintre principalele centre ale Umbriei. A fost intemeiat ca o colonie romana in 242 i.Hr., la 24 de ani inainte de victoria lui Hannibal asupra legiunilor romane de la Lacul Trasimeno. Insa Spoletium a ramas loial Romei si a respins atacurile cartaginezilor si aliatii lor. Situat strategic pe Via Flaminia, la jumatatea distantei dintre Roma si capitala tarzie a Imperiului, Ravenna, Spoleto a schimbat taberele in mod frecvent insa a reusit sa prospere. Regele Teodoric a construit-o pentru ostrogoti; generalului lui Justinian, Belisarius, a facut acelasi lucru pentru bizantini; gotii, sub conducerea lui Totila a transformat orasul intr-o fortareata, in timp ce lombarzii, ce au sosit aici in 569, l-au transformat intr-un centru al puterii, un ducat care, in apogeul sau din anii 700, a controlat mare parte a centrului Italiei.

In 890, dupa Charlemagne, ducele Guido al III-lea a planuit cucerirea orasului pentru coroana imperiala, insa a trebuit sa se multumeasca, in schimb, cu o incoronare ca rege al Italiei la Pavia. Dupa moartea fiului sau, Lamberto, ducatul a cazut in declin. In secolul al XI-lea, papalitatea a pus ochii pe Spoleto. In 1198, Inocentiu al III-lea a reusit sa captureze orasul, iar in 1247 a devenit parte a domeniilor papale. Sub conducerea papilor, Spoleto a prosperat din nou, prin numarul de palate construite de puterea de la Vatican. Timp de multe secole, incepand cu acea perioada, Spoleto si-a pastrat caracterul si frumusetea antologica, insa si-a pierdut reputatia internationala, pana cand Giancarlo Menotti si mai tarziu Thomas Schippers l-au ales ca loc de organizare pentru Festivalul Celor Doua Lumi.

Spoleto este acum un oras linistit, cu cateva peisaje urbane deosebit de interesante, o arhitectura superba si o cultura istorica legendara. Isi pastreaza aparenta medievala, in ciuda asediului modernismului contemporan. Include chiar ruinele romane ale unui teatru antic, situat langa Piazza della Liberta. Exista si doua arcuri romane, inca vizibile, Arco Romano si Arco di Druso, la fel cum este Casa Romana, un edificiu ce prezinta cateva mozaicuri deosebite. Domul este unul din cele mai rafinate atractii din Spoleto. Constructia, inceputa in secolul al XII-lea, este situata pe un fundal pitoresc, de vai si coline si contine o absida ornata cu fresce realizate de Fra Filippo Lippo, al carui mormant se gaseste in interiorul bisericii.

Pinacoteca orasului sau muzeul de arta ocupa o parte din incaperile primariei si contine lucrari apartinand catorva maestri ai Umbriei, inclusiv Perugino. La inaltime, deasupra orasului troneaza Rocca, o fortareata papala ce a fost utilizata ca inchisoare pana in anii 1980 Un pod masiv, Ponte delle Torri, construit in secolul al XIV-lea, functiona pe vremuri atat ca pod, cat si ca apeduct; se pare ca a existat o cale directa de acces din oras spre Rocca, pentru a permite evacuarea rapida a orasului in timp de asediu. Faimos pentru Festival dei Due Mondi, Spoleto revine la viata in timpul lunilor iunie si iulie, prezentand evenimente artistice de prim rang pe toata suprafata orasului.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...