Ghid turistic Poitiers

Primăria din Poitiers Primăria din Poitiers

Indreptandu-va spre sud din Tours, pe Autoroute de l’Aquitanie, veti fi cu greu tentati de manunchiul de turnuri si blocuri de afaceri ce rasar din campia ce va inconjoara, adica tot ce puteti vedea de la distanta din Poitiers. Insa, daca va apropiati, lucrurile o sa stea cumva diferit. Situat pe o colina ce troneaza deasupra a doua cursuri de apa, Poitiers este un oras provincial cu un sarm unic, ce vine dintr-o lunga si zbuciumata istorie – a jucat rolul de sediu al ducilor de Aquitania – perceptibil in liniile desenate de stradutele sale si de amploarea trasaturilor arhitecturale. Sectiunile sale pietonale si minunatele gradini din centru sunt realizate pentru liniste si confort, in timp ce populatia studenteasca va asigura de o atmosfera vibranta in restaurantele si cafenelele aliniate pe trotuare.

Cei doi poli ai comunitatii sociale din Poitiers sunt place du Marechal Leclerc si place Charles de Gaulle. Intre cele doua se gaseste un labirint de strazi comerciale, ce se intind de-a lungul caselor medievale, construite pe jumatate din lemn, de pe rue de la Chaine. Rue Gambetta traverseaza nordul orasului, trecand pe langa vechea cladire a Palais de Justice, a carei fatada din secolul al XIX-lea ascunde un interior si mai vechi, inclusiv o aula gotica din secolul al XIII-lea.

Biserica Notre Dame la Grande

Palais de Justice troneaza deasupra uneia dintre cele mai reprezentative cladiri din Poitiers, catedrala Notre Damela Grande, a carei constructie a inceput in secolul al XII-lea, in timpul ducesei Eleanor de Aquitania, si renovata in perioada recenta, din cauza temerilor ca sarea folosita de comerciantii de peste din piata de la poalele cladirii poate sa-i afecteze structura fundatiei. Cel mai ciudat si in acelasi timp spectaculos lucru despre biserica Notre Dame din Poitiers este latura vestica, transformata intr-o prezentare optica multicolora, ce incepe la ora 23:00, in fiecare seara. Nu putem sa spunem ca este o fatada frumoasa, cel putin nu la modul conventional, plina de ornamente pe care ochiul liber le simte mai degraba obositoare. Totusi, aceste detalii fascineaza, variind de la simplism la haotic. Aceste tipuri de fatade sculptate, laolalta cu domurile in forma de conuri de brad, sunt simbolul arhitectonic al stilului Romanesque dezvoltat in Poitou.

Catedrala si zona invecinata

La capatul estic al orasului vechi se gaseste Cathedrale St Pierre, o cladire de dimensiuni enorme, a carei fatada spalacita este populata de porumbei si chiar de plante salbatice crescute in zid. Cateva dintre vitraliile de aici dateaza din secolul al XII-lea, notabil fiind Crucificarea reprezentata pe fereastra centrala a absidei. Si corul este plin de caracteristici medievale, insa orga din secolul al XVIII-lea este cel mai reprezentativ element al catedralei: Orgue Clicquot. Pe partea opusa, in mijlocul rue Jean Jaures, vedeti un edificiu micut, rectangular, cu aerul unui templu roman de mana a doua. Este, de fapt, baptisteriul St Jean, cu reputatia de cea mai veche cladire crestina din Franta si, pana in secolul al XVII-lea, singurul loc unde se putea boteza dupa toate regulile clerice.

Cristelnita era piscina octogonala din podea. Tevile de apa descoperite pe fundul ei arata ca apa nu putea avea mai mult de 30-40 de centimetri, ce pune la indoiala ideea ca botezul crestin de la acea vreme consta in scufundarea totala in apa. Peretii ofera si ei imaginea unor fresce foarte vechi, inclusiv una ce-l infatiseaza pe imparatul Constantin cel Mare calare pe un cal si o colectie de sarcofaguri merovingiene. O nota moderna este adaugata de structura bombata a Espace Mendes France, situata intre catedrala si baptisteriu. Prezinta exponate stiintifice si tehnologice menite sa distreze in principal copiii si contine un planetarium ultramodern.

Langa baptisteriu este muzeul orasului, Musee Sainte Croix, de pe rue Jean Jaures. Muzeul dispune de o colectie interesanta de utilaje agricole, laolalta cu o sectiune dedicata perioadei galico-romane, de ceramica, sculptura, obiecte din sticla si o reprezentare in marmura a zeitei Minerva. O alta posibilitate de petrecere a timpului liber in Poitiers este sa alegeti sa va plimbati de-a lungul malurilor linistite ale raului – pe dreapta, traversand Pont Neuf – in amonte, spre Pont St Cyprien. Pe malul indepartat al raului Clain, veti vedea elementul nelipsit din cadrul fiecarui oras de provincie francez: „potagers” – gradinile de legume bine intretinute.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...