Top 10 cele mai lungi râuri din Europa

29 Iun 2014

Lista celor mai lungi fluvii ale Europei a fost intocmita in functie de locul de varsare. Prin urmare, chiar daca exista ape curgatoare cu origini asiatice, dar punctul de varsare este pe teritoriu european, ele au fost incluse aici. Pe de alta parte, fluviile sau raurile care-si au originile in Europa dar se varsa pe teritoriul Asiei, se considera ca apartin de continentul asiatic. Top 10 rauri ale Europei in functie de lungime este un clasament informativ, bazat pe mai multe criterii de alcatuire.

  • 01 Volga / 3.692 km
  • 02 Dunarea / 2.860 km
  • 03 Ural / 2.428 km
  • 04 Nipru / 2.290 km
  • 05 Don / 1.950 km
  • 06 Peciora / 1.809 km
  • 07 Kama / 1.805 km
  • 08 Dvina de Nord / 1.774 km
  • 09 Oka / 1.500 km
  • 10 Belaia (sau Kama Alba) / 1.430 km

Cel mai lung râu din Europa

Volga lângă Kremlin, Moscova
Copyright imagine: Alexxx Malev - Flickr

Alexandru Dumas a scris odată:

„Toate țările lumii au râul lor național, iar Rusia are Volga - cel mai lung curs de apă al Europei, regina tuturor apelor - și eu am fost unul dintre cei ce s-au înclinat în fața Maiestății Sale Volga”.

Niciun rus din parta de vest a țării nu-și poate imagina Volga fără a-și proiecta, pe harta minții, văile largi și fertile, vapoarele purtate grațios în aval sau în amonte sau pescărușii neodihnți, veșnic în căutarea prăzii. Și dacă ocupă locul 1 în clasamentul nostru, fiind cel mai lung râu din Europa (ok, fluviu, dar ați înțeles contextul), Volga are un loc aparte în sufletul națiunii ruse, poate cel mai bine exprimat în celebra melodie marinărească ce sună cam așa:

„Un curs de apă,
Atât de adânc și de lat,
Volga, Volga,
Mândria noastră.”

Lăsând la o parte miturile și detaliile legate de percepție, zona largă, reprezentată de ultima secțiune a cursului de apă înainte de vărsare în Marea Caspică, a fost leagănul civilizației Indo-Europene, acum 7-8.000 de ani. Încă de atunci, Volga a jucat un rol important în cultura și folclorul populațiilor băștinașe. Astăzi, nu mai puțin de 50 de milioane de oameni locuiesc în vecinătatea celui mai lung râu din Europa, aproape o treime din populația totală a Rusiei.

În afară de susținerea unui asemenea hub social și de importanța sa pe scena navigației fluviale europene, Volga a reprezentat și o țintă pentru curioși, iubitori de geografie și de turism, de floră și faună, de pe întreaga planetă. Delta Volgăi, la fel ca și Delta Dunării, este un stop obligatoriu în cariera oricărui cercetător al vieții sălbatice. Clima specific mlăștinoasă a stimulat viața, în toate formele ei, constituind refugiul păsărilor și mamiferelor pe care-l apreciem astăzi.

Poate că este cazul să renunțați, măcar o dată, la vacanțele clasice europene, pentru a vă îndrepta atenția spre malurile înverzite ale Volgăi, în special în regiunea Samara, locul în care a fost creat Parcul Național Samarskaya Luka. De altfel, liniștea proverbială a locului și peisajele de vis oferite de răsăriturile și apusurile de soare au reprezentat, de-a lungul timpului, surse de inspirație pentru o multitudine de artiști.

Poate cea mai bună modalitate de a experimenta plăcerile oferite de gigantul european este la bordul unei ambarcațiuni de croazieră, în special în perioada verii.