Cei mai înalți munți

07 Mai 2014

În comparație cu zecile de coloși ai Asiei, Moldoveanu nostru pare un pitic. Nici Europa nu stă prea bine, fiind departe, departe, la mii de kilometri înalțime diferență de cel mai înalt multe al lumii, Chomolungma. Da, este vorba despre Everest, ținta oricărui alpinist profesionist sau amator.

Clasamentul este întocmit pentru măsuratorile făcute având ca referință nivelul mării (altitudine 0). Clasamentul cuprinde doar vârfuri ce aparțin Munților Himalaya și Karakorum. Lanțurile montane din afara Asiei nu sunt reprezentate nici măcar în top 100. Cel mai înalt vârf, cu excepția celor aparținând conglomeratului Himalaya, este Aconcagua din Argentina, cu 6962 metri și apartine Munților Anzi.

10. Annapurna I / 8.091 metri

Lanțul montan Annapurna
Copyright imagine: mariusz kluzniac - Flickr

În limba sanscrită, Annapurna înseamnă "plin de mâncare" - interpretat, în cazul nostru sub forma de "Zeița recoltelor". Se găsește în preajma unui vârf ceva mai înalt, prezent și el în clasamentul nostru, Cho Oyu. Peste 60 de încercări de a urca măreața culme s-au sfârșit cu moartea temerarilor alpiniști, situând astfel Annapurna pe un loc fruntaș și la categoria celor mai periculoși munți ai lumii. Nepalul găzduiește al zecelea cel mai înalt munte al lumii, laolaltă cu multe alte altitudini cu adevărat amețitoare (peste 8.000 de metri).

09. Nanga Parbat / 8.126 metri

Avalanșă pe Nanga Parbat
Copyright imagine: Alexander Rüsch - Flickr

Cel mai apropiat vârf de peste 8.000 de metri de Europa este situat la marginea apuseană a lanțului Himalaya - Nanga Parbat. În traducere liberă "muntele dezgolit", silueta sa impresionantă tronează peste regiunea Gilgit Baltistan din Pakistan. Este unul din puținele vârfuri montane care nu a fost până la redactarea acestui articol cucerit în timpul iernii. Deși au fost făcute încercări de a-l cuceri încă din secolul al XIX-lea, primul alpinist ce reușește acest lucru este Hermann Buhl, austriacul ce a reușit să urce toți cei 8.126 metri în cadrul echipei formate laolaltă cu alți cățărători austrieci și germani.

08. Manaslu / 8.163 metri

Ghețar pe Manaslu
Copyright imagine: Jan Zalud - Flickr

"Muntele spiritului", Manaslu sau Kutang se situează în masivul nepalez Mansiri Himal și a fost cucerit pentru prima dată în 1956 de o echipă de alpiniști din Japonia. Este unul din munții incluși de unii tur-operatori de aventură pe lista unor trasee de trekking bine definite, organizate, bineînțeles, în funcție de starea vremii - destul de schimbătoare la astfel de altitudini. O caracteristică mai specială a vârfului Manaslu este lista neobișnuit de mare de specii de animale și plante ce-l înconjoară, unele din ele pe cale de dispariție.

07. Dhaulagiri I / 8.167 metri

Dhaulagiri deasupra norilor
Copyright imagine: Doug Letterman - Flickr

Între cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri ai lumii, pe locul 7 găsim muntele Dhaulagiri I din Nepal - tradus din sanscrită sub numele de "Muntele Frumos (Orbitor)". Cel mai spectaculos detaliu despre acest munte este faptul că în 1960 aici s-a reușit cea mai înaltă aterizare cu avionul - la 6.080 metri altitudine. Prima încercare de a-l cuceri a fost realizată de exploratorul și ofițerul britanic James Owen Merion Roberts în anii '50, urmat de alte câteva echipe pe durata deceniului următor, culminând cu expediția austriaco-elvețiano-nepaleză în 1960, primii ce au reușit să atingă cei 8.167 metri.

06. Cho Oyu / 8.188 metri

La poalele Munților Cho Oyu
Copyright imagine: Erik Törner - Flickr

Al doilea cel mai "vizitat" vârf montan de peste 8.000 de metri, după Everest, Cho Oyu, este situat la granița dintre Tibet și Nepal. A fost cucerit pentru prima dată în 1954, însă a fost adăugat pe harta munților lumii de faimosul Edmund Hillary în 1952. Este considerat cel mai puțin periculos munte de peste 8.000 de metri din totalul celor 14, toți situați în lanțul Himalaya.

05. Makalu / 8.485 metri

Vârful Makalu
Copyright imagine: Jari - Flickr

Silueta în formă de piramidă a muntelui Makalu răsare oarecum izolată, între celelalte două vârfuri notabile adiacente, Chomo Lonzo și Makalu II, undeva la 19 kilometri sud-est de Everest, la granița dintre Nepal și Tibet. Dacă vecinii săi nu au reușit să atingă pragul celor 8.000 de metri, Makalu este considerat unul dintre cele mai dificil de abordat culmi montane ale lumii, fiind cucerit doar în 1955 de o echipă de alpiniști francezi, în perioada de aur a escaladărilor deschisă de neozeelandezul Hillary. Alexandru Găvan, tânărul alpinist român, a reușit să-l cucerească în 2008. Muntele se află în mijlocul Parcului Național Makalu Barun, unul din cele mai frumoase ecosisteme montane ale lumii.

04. Lhotse / 8.516 metri

Versanul sudic al Lhotse
Copyright imagine: twiga269 ॐ FEMEN - Flickr

În limba tibetană, Lhotse înseamna "piscul sudic" și prezintă cea mai lungă cățărare abruptă din lume - versantul sudic se urcă după 3.200 de metri aproape verticali. Vârful principal a fost cucerit în 1956 de elvețienii Ernst Reiss și Fritz Luchsinger, însă al doilea cel mai înalt vârf al muntelui, chiar dacă se situează la o altitudine ceva mai mică - 8.414 metri - a rămas mult timp neatins de piciorul omului, fiind abordat doar în 2001 de o echipă de cățărători din Rusia. Până în 2008, muntele a fost cucerit de peste 350 alpiniști.

03. Kangchenjunga / 8.586 metri

Kangchenjunga văzut din Darjeeling, India
Copyright imagine: Judith - Flickr

Cel mai înalt vârf montan al Indiei, Kangchenjunga se găsește la granița cu Nepalul în zona cunoscută sub numele Kangchenjunga Himal. A fost cucerit pentru prima dată în 1955 de o echipă de alpiniști britanici și tronează o regiune ce cuprinde alte 14 vârfuri montane de peste 7.000 de metri. În mitologia locală, se spune că un demon similar lui Big Foot sălășluiește în Kangchenjunga, menționat pentru prima dată, ca o creatură bipedă, în 1925. De altfel, se spune că muntele susține pe unul din versanții săi, o vale a nemuririi, populară în religia și cultura budistă tibetană.

02. K2 / 8.611 metri

Apus de soare pe K2
Copyright imagine: Aamir Choudhry - Flickr

Unul din munții care nu au fost niciodată escaladați în timpul iernii, K2 sau Chhogori și-a dobândit supranumele de Muntele Sălbatic, datorită ratei mari a fatalităților între alpiniștii curajoși ce au încercat să-l cucerească. Se situează la granița dintre țările Pakistan și China, fiind ceva mai ușor de abordat dinspre prima. Mult mai dificil de cățărat chiar și decât Everest, K2 a fost pentru prima dată cucerit în 1954 de o echipă de alpiniști italieni, urmați la 23 de ani de următoarea expediție victorioasă. Românul Horia Colibășanu a reușit, la rându-i, o expediție de succes în 2004, împreuna cu un alpinist spaniol.

01. Everest / 8.848 metri

Muntele Everest văzut de la mănăstirea Rongbuk
Copyright imagine: Göran Höglund - Flickr

Am ajuns la cea mai râvnită poziție din clasamentul nostru, ce încearcă să organizeze, prin text și fotografii, cei mai înalți munți ai lumii. Cu toții știm că Everest sau Chomolungma ocupă primul loc în acest clasament, munte cucerit de Sir Edmund Hillary din Noua Zeelandă și partenerul său, șerpașul nepalez Tenzing Norgay, în 1953. Ca o curiozitate, Muntele Everest nu este primul vârf al lumii măsurat de la bază, această distincție revenind vulcanului Mauna Kea din Hawaii - 10.200 de metri. În comparație cu Olympus Mons, cel mai înalt munte de pe Marte, ce se ridică la aproape 22 de kilometri înățime, Everestul nostru pare, totuși, o glumă a naturii. Nici Olympus Mons nu este cel mai înalt munte din sistemul nostru solar, ci Rheasilvia (22 km), cea mai pronunțată proeminență de pe asteroidul gigantic Vesta, descoperit la începutul secolului XIX.

Everest este totuși cel mai înalt munte atins vreodată de un om și cel mai dorit trofeu în materie de alpinism. Marius Mărcuș este primul român care a reușit să cucerească primul munte de peste 8.000 de metri - Dhaulagiri - în 1985, într-o vreme în care expedițiile în afara României păreau doar un vis. Constantin Lăcătușu intră în scenă în 1992 când reușește să cucerească un alt masiv himalayan împreună cu un grup de alpiniști americani - Broad Peak de 8.051 metri. La doar doi ani diferență Constantin Lăcătușu are o încercare eșuată de a cuceri Chomolungma, însă în 1995 își îndeplinește visul, reușind să atingă cel mai înalt munte din lume.