Top 10 cele mai lungi râuri din Asia

Fluviul Yangtze în vecinătatea barajului Celor Trei Chei Fluviul Yangtze în vecinătatea barajului Celor Trei Chei

Lungimea unui râu sau fluviu este greu de calculat, din prisma mai multor factori, precum identificarea izvorului de referință sau criteriile de măsurare. Întocmind clasamentul celor mai lungi ape curgătoare ale Asiei, am considerat lungimea fluviilor Asiei de la izvoare până la punctele de vărsare. Top 10 râuri Asia este un clasament informativ.

10. Brahmaputra / 2.900 km

Locul 10 cele mai lungi fluvii din Asia
Fluviul Brahmaputra în amonte

Contrar opiniilor multora, Gange și Brahmaputra, cele două fluvii ce formează cea mai mare deltă a lumii, în Bangladesh, sunt două cursuri de apă diferite. Deși primul este ceva mai cunoscut, pentru că reprezintă un simbol major al hinduismului,Brahmaputra este ceva mai lung decât primul, Gangele nefiind prezent în clasamentul primelor 10 cele mai lungi ape curgătoare din Asia, iar ultimul ajungând la un total de 2.900 km. De fapt, partea din aval prezintă și ea o importanță deosebită pentru religia teritoriului pe care îl străbate, Brahma fiind zeul hindus al creației, parte a trinității – Trimurti -, alături de Shiva și Vishnu, iar în limba sanscrită Brahmaputra se traduce prin „Fiul lui Brahma”. Cunoscut pentru inundațiile catastrofale pe care le produce în perioada din an în care se topesc zăpezile în Munții Himalaya, fluviul Brahmaputra scaldă teritoriile Chinei, Indiei și Bangladeshului.

09. Ind (sau Indus) / 2.900 km

Indus - Locul 9 cele mai lungi fluvii din Asia
Fluviul Indus traversând valea Ladakh, în Kashmir

Locul 9 între cele mai lungi cursuri de apă ale Asiei este ocupat de fluviul cu nume de țară, Indus (Ind sau Sindhu). Paradoxal, fluviul cu nume atât de asemănător cu al Indiei, traversează doar o mică parte a nordului Indiei, mare parte a bazinului său hidrografic situându-se în Pakistan. Apariția sa în istorie se face cunoscută din timpuri imemoriale, fiind menționat atât în vedele hinduse, cât și în avestele zoroastrismului, fiind explorat, la ordinul lui Darius al Persiei, încă din secolul al VI-lea î.Hr. Am deschis prezentarea fluviului cu o alegorie lingvistică și încheiem cu un fel de sofism dat de denumirea marelui curs de apă – Indus, cunoscut sub numele de Sindhu în vechile limbi regionale, are semnificația de râu (curs de apă) și este singurul cu adnotații masculine, dat fiind faptul că apele în limba sanscrită, folosită în vedele indiene, sunt toate de gen feminin.

08. Tunguska Inferioara / 2.989 km

Tunguska Inferioară - locul 8 cele mai lungi fluvii din Asia
Tunguska Inferioară în Siberia

Principalul afluent al marelui Enisei, Tunguska Inferioară sau Nijnaia Tunguska, scaldă teritoriile Siberiei rusești, izvorând din partea centrală a Platoului Siberian Central. Cursul râului a fost de-a lungul istoriei folosit ca punct de reper al comercianților de blănuri și pește în partea de est a Siberiei, principalele ocupații ale locuitorilor acestui teritoriu vast până în perioada contemporană. O zonă virgină, populată de vechiul trib de evenki, face parte din planurile Rusiei de dublare a capacității hidroenergetice până în 2020. Proiect anulat în anii ’80, hidrocentrala ce va purta, probabil, numele populației locale, a fost din nou amânat în 2010 datorită opoziției virulente a aceleiași populații, din cauza efectelor devastatoare provocate de bazinul inundat de lacul format de barajul hidrocentralei, conform proiectului, un lac de trei ori mai mare decât orașul New York.

07. Obi / 3.650 km

Obi - locul 8 cele mai lungi fluvii din Asia
Vedere aeriană a cursului fluviului Obi

Al doilea cel mai mare estuar al lumii, după cel format de fluviul Sfântul Laurențiu (Saint Lawrence) din America de Nord, aparține fluviului Obi, unul din cele trei mari cursuri de apă ce se varsă în Oceanul Arctic, în Rusia. Formează un bazin hidrografic extraordinar, alături de Irtiș, Ișim și Tobol, cu 15.000 de kilometri de ape navigabile, folosite la construcția faimoasei rețele feroviare trans-siberiene. Aprovizionează cu apă potabilă al treilea cel mai mare oraș al Rusiei, Novosibirsk, după Moscova și Sankt Petersburg.

06. Enisei / 4.090 km

Enisei - Locul 6 cele mai lungi fluvii din Asia
Fluviul Enisei în Munții Saian

Enisei este cel mai mare curs de apă ce se varsă în Marea Kara, din bazinul Oceanului Arctic. După o călătorie de peste 4.000 de kilometri, fluviul adună apele celor peste 20.000 de afluenți sau subafluenți, majoritatea din Platoul Siberian Central, alimentând cu apă orașe importante din zonă, precum Krasnoiarsk, Irkutsk sau Bratsk. Dilema fluviului este legată de izvorul primordial – dacă izvoarele coincid cu cele ale râului Marele Enisei, atunci lungimea totală este de 4.090 km; pe de altă parte, dacă Selenga este primul izvor al fluviului, continuat cu Angara, ce se alimentează din apele Lacului Baikal, atunci lungimea crește exponențial, la 5.539 km, devenind astfel al doilea cel mai lung curs de apă de pe teritoriul Asiei.

05. Irtiș / 4.248 km

Irtiș - locul 5 cele mai lungi râuri din Asia
Irtiș în Hantî Mansiisk

Cel mai mare afluent al râului Obi, râul Irtiș, irigă cu apele sale teritoriile Rusiei, Kazahstanului, Chinei și Mongoliei, acoperind o distanță totală de 4.248 km. Râul izvorăște din Munții Altai, în China, din apele rezultate în urma topirii ghețarilor și zăpezilor, continuând spre Câmpia Siberiei de Vest și intrând în Rusia la 100 de kilometri distanță de orașul Omsk. Irtiș susține câteva hidrocentrale majore în fiecare dintre statele pe care le străbate.

04. Lena / 4.400 km

Lena - locul 4 cele mai lungi râuri din Asia
Fluviul Lena în secțiunea cea mai lată, în Yakuția – 5 km

Al unsprezecelea cel mai lung curs de apă al lumii (între locul 9 și locul 11, în funcție de criteriile de măsurare), Lena se află pe locul 4 în clasamentul corespunzător din Asia. Lena este cel mai estic dintre cele trei mari cursuri de apă ce se varsă în bazinul Oceanului Arctic, formând o deltă în Marea Laptev, după 4.400 km prin Siberia de Est. Delta este înghețată timp de 7 luni în fiecare an și susține una din cele mai importante rezervații naturale ale Siberiei și al doilea cel mai important curs de apă al omenirii pe care nu au fost amenajate baraje în scopuri energetice, după Amazon.

03. Mekong / 4.909 km

Mekong - locul 3 cele mai lungi fluvii din Asia
Fluviul Mekong în Laos

Tot al doilea după Amazon, dar de această dată din punct de vedere al biodiversității este Mekong. Fluviul traversează 6 state asiatice, izvorând din China și trecând prin Burma, Laos, Thailanda, Cambodgia și Vietnam, susținând, pe lungimea sa (4.909 km conform comisiei multinaționale responsabile de soarta cursului de apă), un număr foarte mare de baraje și hidrocentrale, o situație atipică generată de relieful accidentat pe care-l parcurge, un relief care-l face, în mare parte, dificil de navigat. Se varsă în Marea Chinei de Sud, după ce întâlnește în cursul său orașe importante precum Phnom Penh sau Vientiane, capitalele Cambodgiei, respectiv Laosului.

02. Fluviul Galben (sau Râul Galben) / 5.464 km

Fluviul Galben - locul 2 cele mai lungi râuri din Asia
Huang He la Peșterile lui Buddha

Huang He sau Fluviul Galben izvorăște de pe platourile înalte ale Tibetulu și parcurge 5.464 de kilometri înainte de a se vărsa în Marea Galbenă, fiind al doilea cel mai lung curs de apă al Asiei. Cu 80 de kilometri înainte de punctul de vărsare, Fluviul Galben formează o deltă ce se întinde pe aproximativ 5.500 kmp. De-a lungul istoriei, a reprezentat leagănul civilizației chinezești, începute din cele mai vechi timpuri în bazinul vast al Huang He, chiar dacă, periodic, a însemnat distrugerea câmpurilor agricole ale populației, din cauza inundațiilor masive. Detaliul cel mai ciudat legat de Fluviul Galben este cursul său actual care, spre deosebire de vechia albie indicată în manuscrisele vechi ale dinastiei Qin, se găsește mai la sud.

01. Yangtze / 6.300 km

Fluviul Yangtze - locul 1 cele mai lungi cursuri de apă din Asia
Fluviul Yangtze și meandrele Tibetului

Am ajuns la locul 1 în clasamentul celor mai lungi râuri și fluvii ale Asiei. Yangtze, cel mai mare fluviu din China, parcurge nu mai puțin de 6.300 de kilometri de la izvoarele sale tibetane până la punctul de vărsare în Marea Chinei de Est, irigând o arie de aproape 2 milioane kmp. Din punct de vedere istoric, chiar dacă Fluviul Galben sau Huang He a fost centrul civilizației chinezești, Yangtze a fost centrul comercial și bazinul principalelor câmpuri agricole ale țării, cu epicentrul la punctul său de vărsare, în orașul Shanghai, cea mai mare aglomerare urbană a Chinei. Porțiuni ale Mareleui Canal, construit pentru a transporta cereale din bazinul marelui fluviu spre centrele urbane din partea de nord a țării, au fost folosite încă din secolul IV î.Hr., iar mare parte a acestuia a fost finalizată până în secolul VII d.Hr.

Surse imagini

Ultimele recorduri

Wadi Rum în Iordania

Cele mai mari deșerturi din lume

De obicei, atunci când ne gândim la deșerturi, ne imaginăm soare puternic, întinderi largi de nisip, dune complet lip...
Cele mai mari țări din lume

Cele mai mari țări din lume

Cele mai mari 10 tari ale lumii in functie de aria ocupata sunt clasate bazate pe informatii din CIA World Factbook. ...
Al doilea cel mai lung fluviu din Europa, Dunărea

Top 10 cele mai lungi râuri din Europa

Lista celor mai lungi fluvii ale Europei a fost intocmita in functie de locul de varsare. Prin urmare, chiar daca exi...
Fluviul Mississippi în Bellevue, Iowa

Top 10 râuri America de Nord

Lungimea raurilor din America de Nord este subiect de disputa intre oamenii de stiinta. De exemplu, considerand ca Mi...