Cu golful sau superb si splendidul cartier vechi presarat de conace construite pe jumatate din lemn, St Jean de Luz ramane cel mai atractiv resort turistic de pe Cote Basque, in ciuda aglomeratiei sufocante din timpul sezonului de varf. Datorita faptului ca dispune de singurul port natural dintre Arcachon si Spania, a jucat intotdeauna un rol important pentru navigatia din regiune, in special pentru pescuitul de cod si balene. Chiar si acum, St Jean a ramas unul dintre cele mai aglomerate porturi pescaresti ale Frantei si centrul principal al pescuitului de ton si hamsii.
Bogatia si vigoarea trecutului portuar al St Jean de Luz este evident in arhitectura caselor din secolele XVI si XVII, ce apartin comerciantilor si armatorilor. Una din cele mai rafinate cladiri, in imediata apropiere a Hotel de Ville (primaria), este Maison Louis XIV, construit pentru familia Lohobiague in 1635 si redenumita dupa tanarul rege Ludovic ce a locuit aici in 1660 in timpul pregatirilor pentru nunta cu Maria Tereza, infanta Castiliei. E a fost cazata in cladirea rozalie in stil italian, la fel de impresionanta, cunoscuta sub numele de Maison de l’Infante, ce troneaza portul in cheiul omonim. Casa de pe coltul cu rue Mazarin, din imediata vecinatate, a fost sediul ducelui de Wellington in timpul campaniei de iarna dintre 1813 – 1814 impotriva maresalului Soult.
Nunta regelui Ludovic cu Maria Tereza a fost principalul eveniment din istoria St Jean de Luz, punand in umbra asediul si distrugerea cauzata de spanioli in 1558. Nunta somptuoasa si extravaganta a celor doi a avut loc in biserca St Jean Baptiste de pe rue Gambetta, azi strada pietonala si principala artera turistica a orasului. Cardinalul Mazarin insusi a prezentat-o pe regina, cu o zestre de 5 tone de perle si diamante, un serviciu de masa din aur masiv si doua trasuri trase de cate sase cai – toate platite din banii Frantei. Usa pe care au folosit-o pentru a iesi din biserica a fost inchisa inca de atunci.
Chiar si fara aceasta curiozitate mondena, biserica merita sa o vizitati: cea mai mare biserica din Pays Basque, are un naos in forma de hambar, acoperit cu lemn si marginit in trei parti de galerii etajate confectionate din lemn de stejar, accesati prin intermediul scarilor din fier forjat. Acestea sunt caracteristicile bisericilor basce si sunt folosite doar de barbati, femeile fiind nevoite sa stea la primul nivel. La fel de basc este si panoul aurit din spatele altarului, ce prezinta imaginile sfintilor si profetilor. De tavan este agatat un model al vaporului cu aburi al imparatesei Eugenie, Vulturul, scapat ca prin urechile acului de un naufragiu in largul St Jean de Luz in 1867.
Surse imagini