O destinație fascinantă, Pyrénées Atlantiques dispune de câteva atracții majore, unele faimoase: coasta atlantică din jurul orașelor Biarritz și St Jean de Luz și munții Pirinei în sine, care laolaltă au dat numele departamentului, micuțele localități rurale din Țara Bascilor, distinse prin tradiții și pitorescul cadrului natural în care s-au dezvoltat. Situat în „Pays basque français” sau Iparralde, departamentul Pyrénées Atlantiques prezintă câteva fațete diferite, datorate varietății de relief, diferențe mai pregnante între estul montan și vestul litoral. Pentru o organizare mai facilă a unei călătorii, am împărțit departamentul în cateva zone:
- coasta, cu Biarritz și Saint Jean de Luz
- satele pitorești basce din interior, aproape de coastă
- centrul Pyrénées Atlantiques
- Parcul Național Pyrénées (parc national des Pyrénées occidentales)
Primele două areale turistice sunt ușor de accesat dacă vă aflați pe linia de coastă atlantică, iar un sejur spre estul alpin poate fi surpriza plăcută a unei vacanțe în regiune. Aveți șansa să vă bucurați de aceste două medii contrastante într-o singură expediție, o caracteristică ce stă la baza succesului turistic regional.
Coasta Pyrénées Atlantiques
Cea mai populară destinație litorală este, fără doar și poate, Biarritz, orașul dominat de arhitectura din secolul al XIX-lea și plaja sa faimoasă, locul potrivit de unde puteți explora, pe mai departe, întreaga zonă. Orașul Bayonne, aflat în imediata vecinătate, este considerat, laolaltă cu Biarritz, drept parte a conurbației Biarritz și are, la rându-i, o plajă destul de cunoscută. Ca mediu urban, Bayonne este mai atractiv și ar avea mult mai mulți turiști dacă nu ar sta în umbra exclusivistului Biarritz. Ceva mai la sud, de-a lungul coastei, descoperim mica dar aglomerata stațiune Saint Jean de Luz. Este o localitate estivală plăcută, cu câteva vile absolut superbe și o plajă care poate fi accesată direct din centrul istoric.
Dacă faceți o scurtă plimbare spre sud de aici, ajungeți în micul port Ciboure, vecinul mai liniștit al Saint Jean de Luz grupat în jurul portului natural unde Henri Matisse și Maurice Ravel au locuit odinioară (casele se pot vizita). Biarritz și Saint Jean de Luz sunt surprinzător de diferite, în ciuda proximității – vă recomandăm să le vedeți pe amândouă și să nu vă limitați doar la plaje și soare într-una dintre ele. Și mai la sud, înainte de a ajunge la granița cu Spania, avem parte de micul resort Hendaye. Vă sugerăm să faceți o vizită și în Hondarribia, trecând granița, pentru a admira un centrul medieval cochet.
Pelote este o atracția neobișnuită, de fapt, un sport tradițional – în multe din localitățile Țării Bascilor veți remarca zidul plat construit în zonele centrale, cu un teren destinat jocului tradițional al provinciei istorice, ce se practică folosind o bâtă asemănătoare celei de baseball, o racheta precum cea din tenis sau „chistéra” (xistera în Spania), un fel de coșuleț produs din lemn de castan.
Satele și atracțiile din zona interioară adiacentă coastei
Lângă litoral și la poalele Pirineilor avem plăcerea să vizităm un manunchi de sate cochete, din care putem menționa Ainhoa și Sare, ambele pe lista „celor mai frumoase sate din Franța”. Când vizitați unul dintre satele tradiționale basce, asigurați-vă că aruncați un ochi în biserici. Construcțiile acestora arată mai degrabă plane din exterior, însă interiorul oferă galerii surprinzătoare în jurul zidurilor, o caracteristică pe cât de originală, pe atât de atractivă. Cele două localități basce Espelette și Itxassou sunt la fel de pitorești – primul este faimos pentru ardeiul iute ce se cultivă în regiune și uscat în aer liber.
Tot în zonă se poate admira La Bastide Clairence, dar și casele medievale baroce și castelul (în parte ruinat) din Bidache. Celelalte localități de pe drum prezintă exemple notabile de arhitectură barocă bască, așa cum se poate vedea în Saint Martin d’Arrossa și Saint Étienne de Baïgorry. În La Rhune puteți călători de-a lungul căii ferate spectaculoase ce traversează colinele, o modalitate extrem de interesantă de a explora zona rurală. Două din localitățile mai mari pot prezenta și ele un oarecare interes: Cambo les Bains și Saint Jean Pied de Port, prima fiind un centru balneo, în timp ce ultima dispune de un centru medieval atractiv.
Estul Pyrénées Atlantiques
Zona este mai ușor de abordat dinspre litoral urmând drumul spre est înspre Toulouse, ce traversează nordul departamentului și apoi rețeaua de șosele de la sud de Pau. Alternativa de-a lungul colinelor împădurite este ceva mai anevoioasă însă mult mai spectaculoasă. Între primele localități pe care le veți întâlni pe măsură ce călătoriți spre est în Pyrénées Atlantiques și intrați în provincia istorică Béarn, se găsesc Orthez, orașul fortificat Navarrenx, Sauveterre de Béarn și Salies de Béarn. Toate sunt mici localități liniștite, fiecare cu propriile atracții.
Ceva mai la est ajungeți în orașul Pau. Cunoscut pentru priveliștile Pirineilor de pe fundal și pentru populația de expați britanici stabilită aici începând cu anii 1900, Pau este o destinație plăcut de explorat, cu câteva monumente istorice interesante. Aproape de Pau, la Lescar, puteți vedea catedrala din secolul al XII-lea, construită în stil romantic, și orașul Oloron Sainte Marie.
Spre vestul departamentului, pe de altă parte, una din cele mai cunoscute atracții din Pyrénées Atlantiques este grădina zoologică din Asson, ce cuprinde o serie de mamifere mari (tigri, maimuțe), dar și canguri sau alte animale mai mici, multe dintre ele pe cale de dispariție. Tot în apropiere de Asson puteți vizita stațiunea Eaux Bonnes, plasată într-un cadru natural pitoresc, într-o vale mărginită de versanți abrupți, dens împăduriți.
Parcul Național Pirinei
În partea de sud-est a departamentului Pyrénées Atlantiques ajungeți în munții Parc National des Pyrénées Occidentales și cel mai spectaculos peisaj natural din întreaga zonă. Spre vest puteți explora valea Aspe și satele Accous, Bedous și Borce. Tot în valea râului Aspe recomandăm o vizită în Lescun, cunoscut pentru inelul de piscuri montane ce înconjoară localitatea, denumit generic Cirque de Lescun. Ceva mai la est, satul Laruns pare să fie destinația cea mai interesantă a zonei, locul perfect pentru a explora valea Ossau.
Peisajul rămâne principala atracție, iar la est de Laruns veți pătrunde în regiunea montană înaltă a Pirineilor, cu văi adânci și trecători alpine spectaculoase. O atracție specială este reprezentată de Defileul Kakouetta din Saint Engrace – un pasaj adânc pe fundul unor chei înverzite, ce se derulează pe o distanță de doi kilometri, cu stânci înalte prezente pe fiecare dintre laturi și o cascadă superbă.
Surse imagini
- ghid-turistic-pyrenees-atlantiques: Alexis Gerbaud - Unsplash | Licență Unsplash