Ghid turistic Sartène

Citadela din Sartène Citadela din Sartène

Faimosul dramaturg, istoric si arheolog Prosper Merimee a supranumit Sartène „la plus corse des villes corses” – cel mai corsican oras din Corsica – insa cronicarul german Gregorovius a condimentat putin in secolul al XIX-lea, spunand ca este „orasul locuit de demoni”. Sartène nu a scapat inca de imaginea sa ostila, in mare parte datorita prezentei aici a numerosilor bogatani de tipologie mafiota. Pe de alta parte, este un loc curat, mai bine ingrijit decat multe alte localitati mai mici ale Corsicii, cu un vin de calitate care participa activ la economie, cel mai bun de pe insula.

Piata principala nu ofera foarte multe atractii, o data ce ati explorat deja suprafata orasului vechi si muzeul dedicat preistoriei, iar singura perioada din an in care Sartène este aglomerat cu turisti este in timpul Pastelui, de U Catenacciu, in timpul procesiunii din Vinerea Mare, in care piata este impanzita de privitori. Aproape de Sartène sunt cateva dintre cele mai cunoscute situri preistorice ale insulei, de mentionat fiind Filitosa, megalitii din Cauria si aliniamentului de la Palaggiu – cea mai intinsa sectiune de pietre verticale preistorice.

Place Porta sau place de la Liberation (un nume mai nou, cu care localnicii inca nu s-au obisnuit) formeaza nucleul localitatii Sartène. Pe vremuri arena de desfasurare a unor conflicte vindicative, este acum o piata bine ingrijita, ce se deschide spre o terasa larga ce domina valea inverzita a Rizzanese. Marginind latura sudica a place Porta este biserica Ste Marie, construita in 1760, insa complet restaurata pentru a ajunge la aspectul gotic, din granit, de astazi. In interiorul bisericii, cea mai notabila prezenta este a crucii masive de lemn, carata in spate de pocaitii cu gluga pe cap in timpul procesiunilor de Paste.

O serie de trepte din stanga Hotel de Ville (primaria), fostul palat al guvernatorului, duce spre ruinele unui turn de observatie, trecnad pe langa oficiul postal. Turnul este tot ce a mai ramas din fortificatiile din secolul al XII-lea ale orasului Sartène. In afara de acesta, cele mai apreciate atractii ale orasului pot fi gasite in spatele Hotel de Ville, in districtul Santa Anna, un labirint de pasaje pustii si case fortificate, destul de linistite. In stanga rue des Freres Bartoli sunt cele mai ciudate dintre toate pasajele de trecere boltite, in care aflorimentele de stanca blocheaza drumul dintre cladirile antice. La vest de Hotel de Ville, cu o placuta de marcaj din mica place Maggiore, veti descoperi fundatura Carababa, un puzzle remarcabil de culoare prinse intre casele inghesuite.

Singura alta atractie culturala a localitatii Sartène este Musee de la Prehistoire Corse, centrul de cercetare arheologica din Corsica, inchis in momentul redactarii acestui ghid turistic. Muzeul contine o colectie mai saraca de fragmente ceramice neolitice si Torreen, cu cateva bratari din Epoca de Fier si ceramica pictata dintre secolele XIII si XVI.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...