Întemeiat de Pascal Paoli în anii 1760, portul L’Île-Rousse („Insula Roșie”, din italianul „Isola Rosa”), nu are aspectul clasic al unei localități corsicane, aducând mai mult cu atmosfera găsită de-a lungul Rivierei Franceze. Creatorul său a avut planuri mari legate de noul oraș de pe coasta Haute Balagne, ridicat de la zero pentru a servi în exportul de ulei de măsline produs în regiune. O mare parte a noului port a fost construită în linii simetrice, cu străzi paralele, neîntâlnite în alte orașe și sate de pe insulă. Mulțumită comerțului cu vin și ulei a început să prospere rapid și acum, după 250 de ani de la înființare, este încă un port extrem de util.
Astăzi, totuși, mare parte din traficul portuar din L’Île-Rousse este pus pe seama turiștilor, atrași aici de imaginile superbe ale plajelor din împrejurimi. Acesta este oficial cel mai fierbinte colț al insulei, generând un potențial turistic fabulos în iulie și august, datorat în special germanilor și italienilor amatori de soare și mare. Distanța mică de Calvi și de zona rurală bucolică și neatinsă de turismul în masă vă face ușor să înțelegeți de ce trebuie să vă opriți aici pentru o perioadă mai lungă de câteva ore. Toate drumurile spre L’Île-Rousse conduc spre Place Paoli, o piață umbroasă cu vedere la mare. Piesa de rezistență a pieței este o sculptură ce se cheamă „U Babbu di u Patria” („Tatăl Națiunii”), unul din omagiile aduse lui Pascal Paoli. La intrarea în Place Paoli există și o piață acoperită, cu un puternic caracter francez, ce găzduiește produsele artizanilor locali sâmbăta dimineața. Partea estică este dominată de fațada sobră a bisericii Immaculée Conception de Marie.
Pentru a ajunge pe Ile de la Pietra, insulița ce dă numele orașului, continuați spre nord, trecând de stația de pe partea stângă. Odată ajunși pe șoseaua ce leagă insula de Corsica, puteți merge pe jos prin bolovănișul de granit roșu, până la farul din depărtare. De aici, panorama localității este absolut superbă, în special la apus, când aveți parte de efectul complet al reflexiilor roșiatice ale stâncilor.
În imediata apropiere a promenadei, plaja localității este în stilul celor găsite pe Coasta de Azur, cu șezlonguri aliniate în fața restaurantelor și cafenelelor din zonă. Dacă aveți propriul mijloc de transport, puteți sa va îndreptați spre vest de-a lungul N197 iar, după 3 kilometri, la semnul indicator, imediat după Camping Bodri, cotiți din drumul principal și mergeți încă 300 de metri până la parcarea municipală. De aici, pe jos, puteți accesa cele doua plaje de pe coasta de nord. Spre dreapta, privind spre mare, este Plage de Botri, adăpostită de peisajul natural superb și mărginită înspre uscat de câteva dune de nisip curat.
O scurtă plimbare spre vest, în jurul Punta di Ginebre, vă duce la Baie de Giunchetu, o plajă mai mare, chiar dacă nu la fel de pitorească. Ambele plaje pot fi accesate și cu trenul: în spatele Plage de Botri este o haltă unde se poate coborî la cerere, din oricare dintre trenurile de pe ruta L’Île-Rousse și Calvi.
Surse imagini