Ghid turistic Bonifacio

Stâncile spectaculoase pe care este cocoțat Bonifacio Stâncile spectaculoase pe care este cocoțat Bonifacio

Bonifacio se bucura de o locatie superba, izolat in cel mai sudic punct al insulei Corsica, o peninsula ingusta din calcar de un alb stralucitor, ce transforma mica localitate intr-una fara egal. Zona cea mai fotografiata este haute ville, un labirind de stradute inguste marginite de locuinte inalte, in stil genovez, ce se ridica semet din stancile conturate si gaurite de vant si valuri, in timp ce, in zona de uscat, despicatura adanca dintre peninsula si uscat formeaza un port natural perfect. Timp de secole un adevarat paradis pentru ambarcatiuni, acest golfulet este astazi un port de agrement cochet, ce atrage iahturi din intreaga Mediterana. Separat de restul insulei de un tufaris dens de maquis, orasul a retinut cateva caracteristice renascentiste prezente doar aici si prezinta o atmosfera mai apropiata de Italia decat de Franta. Limba vorbita de locuitori este mai asemanatoare de dialectul ligurian, o mostenire a perioadei in care era, practic, o colonie genoveza veritabila.

Un loc precum Bonifacio prezinta insa cateva inconveniente: preturile exorbitante, o aglomeratie covarsitoare in timpul lunii august si un cinism comercial atipic Corsicii pe de-a-ntregul. Cu toate acestea, orasul vechi da nastere unuia din cele mai atractive spectacole din Mediterana, trecand repede peste toate zorzoanele generate de turism ce-l inconjoara si garantand activitati pentru o excursie de cel putin o zi. Daca planificati sa ajungeti aici in sezonul de varf, incercati sa ajungeti dis-de-dimineata, inainte de autobuzele programate sa soseasca in jurul orei 10 A.M.

In afara inevitabilelor cafenele, hoteluri si restaurante de pe quai Comparetti, singura atractie din ville basse este acvariul din port, unde un lobster solitar albastru este piesa de rezistenta. La capatul indepartat al Bonifacio se gaseste portul, de unde feriboturile intreprind calatorii spre Sardinia. Intre quai si port sunt adunate o multime de restaurante si magazine, la picioarele Montee Rastello, calea de acces spre haute ville. In haute ville, multe dintre case sunt inconjurate de parapeti care, la fel ca si casele in sine, au fost reconstruite de mai multe ori – cele mai semnificative modificari au avut loc in timpul scurtei perioade de ocupatie franceza ce a urmat asediului din 1554, vinovat de distrugerea zidurilor defensive ale orasului.

Din varful montee Rastello, la capatul treptelor, puteti traversa avenue General de Gaulle spre montee St Roch, de unde puteti obtine cateva panorame superbe ale stancilor de calcar si Grain de Sable. La capela St Roch, construita pe locul in care au decedat ultimele victime ale epidemiei de ciuma ce a lovit Bonifacio in 1528, treptele duc in jos spre mica plaja Sutta Rocca. Treptele ce duc spre St Roch se incheie cu podul basculant ce marcheaza intrarea in haute ville, prin frumoasa Porte des Genes, pe vremuri singura cale de acces in haute ville. 

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...