Ghid turistic Steyr

Biserica din Steyr, la confluența dintre râurile Steyr și Enns Biserica din Steyr, la confluența dintre râurile Steyr și Enns

Franz Schubert considera Steyr drept un oraș minunat, după perioada petrecută aici în 1819 compunând Cvintetul Păstrăvilor (sau Cvintetul în la major) și chiar dacă nu putem spune despre marele compozitor că avea prea multe puncte de referință, astăzi putem spune că nu s-a înșelat deloc. Situat într-o locație spectaculoasă, la confluența râurilor Enns și Steyr, orașul este dominat de zigzagul de acoperișuri roșii de pe malul apei. A devenit bogat din comerțul cu fier extras din Alpii Eisenerzer, iar ulterior, în secolul al XIX-lea, a fost cel mai important producător de arme din Austria. Chiar și astăzi, Steyr este un oraș industrial, chiar dacă Altstadt (cartierul vechi sau orașul vechi) nu arată deloc acest lucru.

Cea mai bună modalitatea de a aborda Altstadt din stația de tren este dinspre sud, prin ultima poartă medievală a orașului, Neutor, trecând pe lângă grânarul din secolul al XVII-lea (Innerberger Stadel) ce găzduiește acum Heimatmuseum, colecția locală de artefacte istorice. Scările de lângă Innerberger Stadel urcă spre Stadtpfarrkirche, biserica din secolul al XV-lea construită de același arhitect care a făcut planurile pentru Stephansdom din Viena, însă refăcută în stil gotic în 1880. O biserică mai frumoasă, Marienkirche, poate fi însă văzută în zona pieței Grünmarkt, ornamentată cu elemente Rococo.

Piața alungită a orașului, Stadtplatz, crează o impresie de spațiu, mărginită de casele sale arătoase, una în fața celeilalte, peste strada pietruită. Cea mai faimoasă reședință este Bummerlhaus, construită în 1497 ca un conac și adăpostind astăzi sediul unei bănci. Primăria situată de cealaltă parte a pieței este un edificiu impozant, proiectat cu o fațadă Rococo și o clopotniță bombastică acoperită de cupole din cupru. În partea de nord a Stadtplatz există și mai multe clădiri în stil Rococo, din care se evidențiază Sternhaus, un imobil colorat în albastru și galben, ornat cu heruvimi și stucaturi elegante. Piața principală se continuă apoi cu Engegasse, o stradă îngustă aglomerată, plină de magazine și de case frumos colorate.

Imediat ce traversăm râul Steyr pentru a ajunge în vechea suburbie Steyrdorf, suntem întâmpinați de fațada spectaculoasă a bisericii Michaelerkirche. Construită de iezuiți în 1635, turnurile sale umbresc frontonul cu fresce mlticolore ce-l reprezintă pe arhanghelul Mihail, găzduind de Crăciun muzeul dedicat evenimentului, ale cărui exponate includ decorațiuni antice de Crăciun, păpuși și case pentru păpuși. Străzile de la vest de biserică sunt superbe, pietruite și liniștite, ascunzând activitățile mai obscure ce se desfășoară de-a lungul lor. Puteți traversa un braț mai îngust al râului pentru a vizita Museum Arbeitwelt de pe Wehrgrabengasse și istoria industrializării orașului prezentată aici, ce include efectele sociale și aspecte ale muncii forțate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu accest, bineînțeles, pe industria militară de realizare de arme și muniție.

Podul poate fi traversat din nou la baza castelului Lamberg sau Schloss Lamberg, ale cărui turnuri butucănoase, unul crenelat și unul ornat bombastic, în stil Rococo, se ridică deasupra zidurilor înalte cu doar câțiva metri. Castelul găzduiește astăzi consiliul local și poliția, însă curtea, înțesată de statui baroce se poate vizita, la fel cum puteți vedea și Schlossgalerie, situată în partea de nord-vest a castelului. În direcția opusă, promenada duce spre statuia învechită a lui Josef Werndl vă amintește din nou de tradiția orașului pentru industria militară. Reședința sa, Schloss Voglsang poate fi văzută, însă nu vizitată (cel puțin nu în momentul redactării acestui articol), la capătul Preuenhuberstrasse.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...