În spatele Klosterneuburg, fâșia lată de câmpie Tullnerfeld, un amestec de podgorii și câmpuri cultivate cu floarea soarelui și porumb, conduce spre orașul liniștit de provincie Tulln an der Donau. La aproximativ 25 de kilometri nord-vest de Viena, localitatea este prima oprire pentru vapoarele de croazieră ce duc în sus, spre izvoarele Dunării, și are o istorie ce datează încă din vremea romanilor, de la întemeierea portului fluvial Comagena. Motivul de mândrie pentru locuitorii localității de pe Dunăre nu stă totuși în moștenirea romană, ci în faptul că a dat Austriei unul din cei mai mai pictori ai săi, Egon Schiele, născut chiar deasupra principalei stații de tren ca fiu al șefului gării.
Centrul Tulln se concentrează în jurul zonei de shopping din spatele primăriei (Rathaus), însă majoritatea atracțiilor importante se găsesc undeva la nord, pe malurile Dunării, unde o poteca șerpuiește printr-o porțiune plăcută a unui parc. La nord de Hautplatz (piața principală) se află construcția elegantă a unei foste mănăstiri franciscane (minorite). În cadrul acesteia se găsește muzeul dedicat fostului rol al clădirii, Museen in Minoritenkloster, ce găzduiește expoziții temporare de calitate pe toată durata anului. Tot parte a fostei mănăstiri este și edificiul alăturat, Minoritenkirche, construit în stil Baroc și restaurat ulterior, adăugându-i-se câteva stucaturi și fresce în stil Rococo. Cea mai importantă lucrare de aici îl reprezintă pe Ioan Nepomuk, sfântul național al Cehiei, în ultimele clipe ale vieții sale, aruncat de pe podul Carol din Praga. Sfântul se arată din nou în biserică, sculptat în aur, în amvon.
La nord de Minoritenkloster, pe malurile Dunării, atenția ne este atrasă de fântâna nibelungilor sau Nibelungenbrunnen, moștenire a rolului jucat de regiune în opera epică anonimă, Cântecul Nibelungilor (sau Niebelungenlied). Aici uimesc siluetele supradimensionate ale Crimhildei, eroina operei germanice, și a lui Attila hunul, laolaltă cu aiaiurile ceremoniale, în drumul lor către un spectacol insolit de lupte, organizat de Attila (sau Etzel) în Tullnerfeld pentru a-și demonstra forța militară. Simbolica dezvoltă, de fapt, întâlnirea vestului cu estul, a Ungariei și a Germaniei în lupta pentru supremație în Austria.
La mică distanță de mers pe jos înspre est, de-a lungul Dunării, se află muzeul dedicat celui mai iubit fiu al localității Tulls, Egon Schiele, găzduid în incinta fostei închisori. Dacă sunteți iubitori de artă, înainte de a accesa muzeul, procurați-vă una din broșurile de prezentare de la intrare, pentru a vedea ce se întâmplă în ziua vizitei. Parterul cuprinde reproduceri ale lucrărilor marelui pictor austriac și câteva fotografii ce-l surprinde pe artist în scurta sa viață. Una din camerele originale a fost transformată în celula în care a fost încarcerat Schiele pentru 24 de ore în 1912. Artistul a fost acuzat pentru faptul că a afișat picturi nud într-o cameră accesibilă copiilor de către un judecător care, se pare, el însuși era un amator de pornografie. Pe pereți se pot vedea reproduceri în acuarelă ale unor lucrări executate în timp ce a fost închis, mare parte din ele autoportrete și reprezentări ale micii celule.
Ruinele romane sunt grupate într-o zonă în amonte de muzeul Schiele și sunt promovate pe structura robustă a turnului de pe malul Dunării, Römerturm. O fortăreață veche, construită pe vremea împăratului Dioclețian, a fost folosită ulterior ca depozit pentru rezervele imperiale de sare, fiind, în consecință, poreclit Salzturm (salz înseamnă sare). Römermuseum de pe strada Marc-Aurel-Park, imediat lângă albia fluviului, găzduiește rămășițele romane ale orașului, plus câteva diorame și un model în miniatură al vechii Comagena. Între artefacte puteți vedea monede, accesorii militare și o pictură murală descoperită într-o locuință locală.
Imediat la sud de la Römermuseum se află clădirea masivă a bisericii baroce Pfarrkirche St Stephan. Bazilica inițială, în stil romanic, poate fi văzută încă la primul nivel. Deosebit de frumos este portalul vestic, ce prezintă portretele de secol al XIII-lea ale apostolilor, însă atracția principală este osuarul romanic bine conservat, situat în partea de est a bisericii și care datează din 1250. O serie de animale și bestii ciudate ornează pereții exteriori.
Surse imagini
- Cover: bwag - Wikipedia | CC BY-SA 3.0 Unported