Ghid turistic Surinam

Palatul prezidențial din Paramaribo Palatul prezidențial din Paramaribo

Republica Democratică Surinam, pe numele său original „Switi Sranan”, se găseşte pe continentul America de Sud, mărginită de Guiana Franceză în est, Guyana în vest şi Brazilia la sud. În partea de nord este scăldată de apele Oceanului Atlantic. Ţara numără zece districte, de la est la vest: Marowijne, Commewijne, Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Saramacca, Coronie, Nickerie şi Sipaliwini, cel din urmă cuprinzând zona interioară.

Paramaribo este cel mai mare oraş al ţării şi capitala acesteia iar mare parte a locuitorilor, aproximativ 200.000 astăzi, s-au aşezat aici, formând astfel cea mai mare densitate de locuitori. Totuşi, Paramaribo rămâne doar un sat mai mare. Cuvântul Paramaribo are origini neclare dar există câteva teorii conform cărora ar însemna „oraşul florilor”, dintr-o expresie a populaţiei indigene. A doua cea mai mare localitate este Nickerie. Ambele oraşe se găsesc pe coasta nordică, Paramaribo ocupând centrul şi Nickerie zona extremă apuseană. Din Nickerie se poate lua feribotul pentru a vizita Guyana, însă această excursie necesită o viză.

Albina, o localitate mai mică, este situată în colţul de nord-est. Înainte de războiul civil, aici exista un resort turistic înfloritor, pe marginea râului. De la Albina se poate traversa cursul de apă prin intermediul unui feribot sau a unei alte ambarcaţiuni, pentru a ajunge în Saint Laurent din Guiana Franceză. Restul ţării dispune de numeroase alte comunităţi şi oraşe, mai mari sau mai mici, precum e Groningen, Wageningen, Friendship şi Moengo.

Surinam oferă o climă tropicală, cu influenţe puternice ale ploilor abundente, ce face ca temperatura medie din timpul anului să atingă 28 de grade celsius. Serile şi nopţile nu sunt cu mult mai răcoroase însă cu siguranţă deloc incomfortabile. Anotimpurile nu seamană deloc cu ce găsim în Europa, în schimb putem diferenţia patru sezoane climatice: un lung şi un scurt sezon ploios, precum şi două sezoane uscate, mai lung şi mai scurt. Între decembrie şi ianuarie experimentăm sezonul ploios scurt, iar între luna mai şi jumătatea lunii august întâlnim sezonul ploios lung. Aceste perioade aduc după sine precipitaţii abundente; în rest, se recomanda vizita în timpul sezoanelor uscate, din februarie până în aprilie, respectiv din august până în noiembrie.

Jungla ce acoperă o mare parte a Surinam poate trezi aventura din voi, dar chiar dacă nu se întâmplă exact aşa, această destinaţie umedă oferă suficient mister şi frumuseţe pentru a vă menţine interesul. Surinam este plin de atracţii naturale şi oferă o multitudine de activităţi în aer liber, dar nicăieri nu găsiţi mai mult decât în Rezervaţia Naturală Centrală. Acest parc masiv caracterizat de o pădure tropicală şi un habitat natural pentru viaţa sălbatică reprezintă implicarea guvernului surinamez pentru a proteja şi utiliza pădurea într-un mod sustenabil, pentru a evita abuzurile şi furtul de resurse naturale.

Ecoturismul este acum marea atracţie din Surinam, în special în resorturile de pe insula Foengoe din CSNR (Central Suriname Natural Reserve). O altă destinaţie captivantă este rezervaţia natuală Raleighvallen, la câteva ore distanţă pe mare şi vă poate extinde învâţăturile despre Surinam şi să vă ofere şansa să exploraţi şi un altfel de teren.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...