Ghid turistic Veltrusy

Dată: 12 Mar 2014
Autor: 

Pe partea estică a râului Vltava se găsește micuța localitate Veltrusy, ce dispune de propriul castel, poziționat în mijlocul unui crâng împădurit în partea de nord a satului. Simetria barocă a castelului este mai atractivă decât construcția similară din Nelahozeves, storurile sale verzi și cele patru aripi adiacente pivotând în jurul unei clădiri robuste, bombate, ce amintește de vechile conace rurale din Franța sau Italia. A fost construit la începutul secolului al XVIII-lea pentru familia nobiliară Chotek, înconjurată de peste 100 de hectare de pădure, terenul de vânătoare ideal.

A fost și gazda primului târg comercial de pe pământ ceh, dacă nu cumva din întreaga lume, desfășurat în 1754, ce a atras aici o audiență distinsă, precum împărăteasa Maria Tereza. Palatul găzduiește astăzi o serie de expoziții temporare, iar grădinile și serele din jurul acestuia se pot vizita. În plimbarea prin parcul zámecký veți putea vedea în libertate căprioare, păuni sau ciocănitoare.

Pentru a ajunge în Veltrusy cu trenul, coborâți la prima stație de după castelul Nelahozeves. De aici, luați-o pe jos aproximativ 1,5 kilometri traversând podul sau mergeți spre sud pentru a traversa râul pe un pod ceva mai mic. Există și autobuze ce pleacă din stația pragheză Florenc, cu un program destul de convenabil.