Ghid turistic Taormina

Panoramă Taormina Panoramă Taormina

Daca sunteti in cautarea unei experiente mai amanuntite a istoriei si frumusetii naturale a insulei Sicilia, toate intr-un singur loc, Taormina poate sa fie alegerea cea mai buna. Frumusetea ei este de necontestat. Exista orase renumte pentru comorile artistice, altele cunoscute pentru frumusetile naturale, insa doar cateva, asa cum este cazul Taorminei, le cuprinde pe amandoua. Vizitatori din intreaga lume sosesc aici pentru a se bucura de peisajele extraordinare ale vulcanului Etna si ale stramtorii Messina. Spectacolul oferit de focurile nocturne ale vulcanului, pe masura ce lava curge de-a lungul piscurilor acoperite de zapada a celei mai mari minuni naturale ale Europei, lasand in urma fum si lumina. Cuprinse intre zidurile sale de piatra, prezente aici dintotdeauna, Taormina ofera monumente arheologice fascinante, precum si exemple de arhitectura medievala, precum Palazzo Santo Stefano. Privelistile fabuloase ale marii completeaza imaginea finala. Cea mai faimoasa dintre acestea este panorama ce troneaza asupra amfiteatrului greco-roman, unul din cele mai mari ale Siciliei, cu Muntele Etna si marea pe fundal.

Situat pe un platou, la poalele Muntelui Tauro, de la care isi trage numele, in locul in care se gasesc ruinele a doua fortarete medievale, Taormina este resortul numarul unu al Siciliei, mandrindu-se cu peisaje fabuloase, plaje de calitate si o bucatarie locala de invidiat. Nu este de mirare numarul mare de turisti ce se inghesuie sa-si petreaca vacanta aici in fiecare an. Vestigiile culturale bogate si plajele sale faimoase, la care se adauga panorama Muntelui Etna, creaza o atmosfera magica. Orasul Taormina, cu strazile sale medievale, fiecare dezvaluind propriile secrete, cu restaurantele, cafenelele si gelateriile traditionale, dispune de gradini ascunse intre peretii de piatra, pe terasele cocotate in locuri pitoresti sau in pietele incantatoare.

Taormina este frumoasa in timpul zilei, insa noapte aduce cu sine o atmosfera sarmanta, fie ca alegeti sa va plimbati de-a lungul strazilor iluminate sau ca va bucurati de privelistile marii in timp ce savurati o cina romantica intr-unul din restaurantele ce marginesc plaja. Climatul este bland chiar si in timpul iernii, dar orasul are un aspect aparte in timpul primaverii, atunci cand gradinile sunt inflorite si aerul este parfumat de florile de portocal si lamai, iar muntele Etna este inca acoperit de zapada. Splendoarea antica greceasca, farmecul medieval si peisajele unice ale Muntelui Etna si a coastei Marii Ionice, va va lasa cu o impresie siciliana de neuitat.

Prima colonie greceasca in Italia a fost infiintata in Golful Naxos. Taormina a fost intemeiata de locuitorii din apropierea Naxosului, un asezamat grecesc mai vechi, ce dateaza din 395 i.Hr., pe locul unei localitati mai vechi. Rezidentii anteriori au fugit de conducerea tiranica a lui Dionisios cel Batran (Dionisios I de Siracuza), ce a cucerit intr-un final Taormina, in 192 i.Hr. Orasul a fost numt Rauromenion in anul 358 i.Hr. si a jucat un rol important in politica regiunii in urmatoarele doua secole. A devenit o colonie tipica greceasca, aspect relevat de cladirile descoperite in Agora, a acropolisului de la poalele Muntelui Tauro, Bouleterionul clasic, gazda a consiliului local si al teatrului. Grecii au colonizat in cele din urma intreaga insula, lasand in urma cateva temple superbe, mai bine conservate decat cele din Agrigento, Selinunte sau Segesta. In jurul acestor asezari splendide au cultivat primii maslini si au plantat primele podgorii. Orasul l-a sustinut pe Pyrrhus din Epir in batalia impotriva Siracuzei in 278 i.Hr. Taormina a fost locul din care a coordonat campaniile sale siciliene, cu ajutorul unei armate de zece mii de oameni. Cu toate acestea, Taormina a fost primul oras sicilian aliat al Romei in timpul Razboaielor Punice. Eunus a capturat orasul in timpul unei revolte a sclavilor, iar atunci cand romanii au ocupat in cele din urma orasul, masacreaza mii de sclavi.

O data cu sosirea romanilor, s-au renovat multe dintre nenumaratele bijuterii arhitectonice lasate aici de greci. Taormina a inflorit sub conducerea lui Iuliu Cezar, pentru a suferi mai tarziu, cand Octavian, pentru a-l sprijini pe Gnaeus Pompeius Magnus (Pompey), se razbuna si expulzeaza majoritatea locuitorilor, oferind casele acestor trupelor romane. Soldatii imperiului au descoperit o Taormina prospera. Dominatia bizantina ce a urmat a reprezentat o perioada glorioasa pentru oras. De fapt, dupa caderea Constantinopolului, Siracuza a devenit mai putin important si Taormina a devenit noua capitala a partii de est a Siciliei si sediul arhiepiscopului.

Arabi, prezenti pe insula inca din secolele IX – XI, au ocupat si Taormina. Ei au fost invinsi de normanzii care, dupa ce au restaurat religia crestina, au construit cateva manastiri. Taormnia a luat parte in rebeliunea sicilienilor vespiri, pentru a-i apara pe aragonezi. In 1410 orasul a devenit sediul Parlamentului Sicilian. Taormina a ramas loioala spaniolilor chiar daca ei au vandut orasul in nenumarate randuri. Orasul a fost sub ocupatie franceza in 1675, inainte de a fi ocupat, inca o data, de Spania, prin Filip al V-lea. Burbonii au condus Taormina o scurta perioada de timp, din 1734 pana in 1861 la unificarea Italiei.

Cateva palate se diferentiaza astazi de celelalte cladiri ale orasului. Cea mai impresionanta constructie este Palatul Corvaja, construit initial ca un turn maur. Langa palat se gasesc biserica in stil baroc Santa Caterina si ruinele Odeion, un mic teatru roman. Un teatru mai mare si principala marturie a trecutului pentru Taormina este vechiul Teatru Roman. Constructia celui mai faimos monument sicilian a inceput in secolul al III-lea i.Hr. de catre greci. Romanii i-au marit capacitatea si dimensiunea scenei, adaugand un acoperis partial, distrus acum de trecerea timpului. Teatrul prezinta inca inscriptiile unor personaje faimoase, realizate in preajma locurilor rezervate, precum cel al sotiei lui Hieron al II-lea de Siracuza. Astazi, teatrul este inca in functiune, fiind scena unor reprezentatii dramatice in perioada verii.

Plajele sunt atractia estivala a Taorminei. Cea mai cunoscuta dintre acestea este Mazarro, cunoscuta si sub numele de Taormina Mare. Mazarro este usor accesibila din oras si margineste un golf cu ape cristaline. De-a lungul coastei se pot vedea cateva elemente spectaculoase, precum Pestera Albastra sau Grotta Azzurra, de la Capo Sant’Andrea. Spre sud se vad formele Capului Taormina, de unde se poate ajunge usor la plaja Villagonia. La nord este Isola Bella, unul din cele mai exclusiviste locuri din zona. Letojani, la aproximativ 5 kilometri de Taormina este un resort litoral aglomerat. Locul este destinatia favorita a localnicilor si a turistilor in cautare de un restaurant in care sa serveasca cina in prezenta valurilor marii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...