Istorie Ungaria

Statuia regelui Ștefan I, întemeietorul Ungariei Statuia regelui Ștefan I, întemeietorul Ungariei

Statul vecin are mai mult de 1.000 de ani de istorie, plină de evenimente grandioase, bătălii, regi și aliați, intrigi și dușmani, iar câteodată perioade pacifiste. Aici puteți trece în revistă câteva dintre evenimentele istorice principale din istoria Ungariei, ce au modelat țara și națiunea maghiară la ceea ce sunt astăzi. Ungurii au fost un popor nomad, despre care se spune că s-au așezat în bazinul carpatic venind dinspre est, de undeva din jurul Munților Urali. Sub conducerea lui Árpád, maghiarii (așa cum s-au autodenumit, de la bun început, chiar dacă majoritatea istoricilor și al locuitorilor țărilor vecine i-au numit unguri, de la cuvântul latin ce le desemna țara, Hungaria) au pus stăpânire pe pământul în care locuiesc acum în jurul anului 895 d.Hr.

În anul 1000, regele Ștefan I al Ungariei au fondat statul maghiar, acceptând catolicismul ca religie standard. I-a fost acordată Sfânta Coroană a Ungariei și a fost binecuvântat de papă. Coroana este astăzi afișată în clădirea parlamentului de la Budapesta. În 1241 – 1242, invazia mongolilor a cauzat distrugeri semnificative în întreaga țară, iar jumătate din populație a fost ucisă, deportată sau vândută ca sclavi. După invazie, regele Béla a ordonat construirea unui sistem defensiv de castele din piatră, pentru a proteja țara de viitoarele posibile atacuri. Cea de-a doua invazie mongolă a reușit să fie stopată la Pesta de armata regală, mulțumită acestor fortificații.

După ce armata turcă i-a învins la Mohács în 1526, țara s-a divizat în trei, în jurul anului 1541: regatul Ungariei, dominionul habsburgic și dominionul turcesc. Au fost nevoie de încă 150 de ani pentru ca maghiarii să recapete controlul, să-și unească forțele și să-i alunge pe turci. După anii de dominare otomană, țara a devenit parte a dominionului habsburgic, însă sub conducerea lui Francisc Rákóczi al II-lea. Maghiarii și-au recăpătat independența numai în parte, semnând tratatul de la Satu Mare, în 1711.

Secolul al XIX-lea a fost cel al schimbărilor și al reformelor. Limba maghiară a fost revizuită și ridicată la nivel literar, fiind adoptată în mod oficial. În 1848, numeroase revoluții au avut loc în întreaga Europă, cuprinzând și Ungaria. Maghiarii au încercat să se îndepărteze de baierele habsburgice. După suprimarea revoluției, o mișcare latentă de rezistență a transformat națiunea într-una mai puternică. În 1867, o delegație maghiară, condusă de Francisc Deák (Ferenc Deák) a ajuns la o înțelegere cu habsburgii, formând astfel sistemul dualist al monarhiei austro-ungare, ce a adus după sine liniștea și prosperitatea.

În Primul Război Mondial, Ungaria a fost aliata Germaniei și Austriei, fiind nevoită să trimită sute de mii de trupe pe front, pentru a apăra interese străine. În 1918, monarhia a luat sfârșit, numindu-se primul guvern și înființându-se Republica Ungaria. După pierderea războiului, forțele Antante s-au impus, reușind să divizeze Ungaria în urma Tratatului de la Trianon. Ungaria redevine mică, dintr-o țară de 20 de milioane de locuitori, la doar 8 milioane, sub forma în care există acum.

Cel de-al Doilea Război Mondial a adus și mai multă suferință. Luptând, din nou, alături de Germania nazistă împotriva sovieticilor, guvernul maghiar a încercat să schimbe taberele în favoarea aliaților atlantici. Temându-se de vulnerabilitatea creată în flancul Câmpiei Panonice, un teren perfect pentru lupta cu tancuri, la care sovieticii erau experți, germanii au ocupat Ungaria spre sfârșitul războiului, impunând o conducere a aliaților săi naționaliști. Sute de mii de maghiari au murit în timpul războiului sau au fost deportați spre lagărele de concentrare naziste.

După înfrângerea Germaniei, sovieticii au deținut controlul țării, alungându-i pe germani și reușind să se impună timp de 44 de ani. În 1956, a existat o încercare de opoziție împotriva acestei dominații, însă eșuată și pedepsită fără milă. Cu toate acestea, mișcarea a avut câteva efecte pozitive în sistemul politic de conducere al țării, câștigând câteva concesii. Dominarea sovietică avea să se încheie în 1989, când Ungaria a devenit, într-un final, democația independentă pe care o cunoaștem astăzi.

În 1999, Ungaria s-a alăturat NATO, iar în 2004 a devenit membru al Uniunii Europene.

Surse imagini

Ultimele articole istorice

Statuia Mariei Tereza în mijlocul Maria-Theresien-Platz din Viena

Istorie Austria

Acest articol se dorește a fi un rezumat al istoriei Austriei. Sunt luate în calcul evenimentele cele mai importante ...
Sediul CEDO

Istorie Bas Rhin

Bas Rhin este unul dintre cele 83 departamente, diviziuni administrative ale Franței, create în 1790, în timpul Revol...
Palatul Rinului / Palais du Rhin / Kaiserpalast

Istorie Alsacia

Zona ce cuprinde Alsacia a fost cucerită de legiunile romane ale lui Iulius Cezar în secolul I î.Hr. și a era deja pr...
Sediul Parlamentului European din Strasbourg

Istorie Strasbourg

Situat pe malul vestic al Rinului, Strasbourgul a fost fondat de către romani în 12 î.Hr. În secolul al VIII-lea d.Hr...