Ghid turistic Yvelines

Castelul Rambouillet, Yvelines Castelul Rambouillet, Yvelines

Spre nord-vestul capitalei Paris se află cel mai împădurit departament din Île de France, Yvelines. Forêt des Bois Chauveaux, chiar dacă ceva mai mică decât alte păduri din zonă, oferă cele mai frumoase priveliști asupra văii Bièvre. Acesta este peisajul rural unde domnește liniștea – deloc greu de realizat de ce a inspirat mulți dintre marii impresioniști universali, precum Pissarro, Sisley sau Renoir. Yvelines este gazda faimosului castel Versailles, locul care a devenit centrul politic al țării sub conducerea lui Ludovic al XIV-lea. Grădinile sunt superbe – Grand Canal a consituit decorul petrecerilor extravagante date de Ludovic. Grand Trianon a fost construit pentru acesta și Françoise de Maintenon, cu scopul de a evada din agitația de la curte.

Yvelines dispune de o istorie bogată și de un număr important de abații și castele, aproximativ 40 de muzee din care puteți alege, dar și casele memoriale ale numeroșilor compozitori, scriitori și artiști ce au locuit în zona de-a lungul timpului. Cel mai faimos dintre castele, Versailles, cu grandoarea și opulența sa, a fost scena perfectă pentru monarhii Franței, jucând un rol esențial în istoria Franței. Pe vremuri cabana de vânătoare a lui Ludovic al XIII-lea, a fost transformată de succesorul său, „Regele Soare” – Ludovic al XIV-lea, într-un palat care să cuprindă guvernul și curtea regală. La comanda sa, André Le Nôtre a realizat faimosul șablon după care au fost construite ulterior cele mai multe dintre grădinile nobile europene. Cu sutele de statui, iazuri ornamentale, fântâni și canale, întreg teritoriul este unul încântător.

Înfrumusețat în secolul al XVIII-lea de Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea, a primit câteva alte apartamente, Sala Oglinzilor și Opera Regală. În „marile grajduri”, Musée des Carrosses oferă totul, de la săniile regale la trăsura funerară a lui Ludovic al XVIII-lea. Osmothèque păstrează amintirea celor peste 1.200 de parfumuri ale trecutului și prezentului, inclusiv faimoasă Eau de Cologne folosită de Napoleon în exilul său pe Insula Sf. Elena.

O altă reședință regală, importantă în istoria Parisului, Château de Rambouillet a reușit să-și conserve zidurile defensive din secolul al XIV-lea, bastioanele și fortăreața. Situat într-o pădure de 20.000 de hecare, terenul favorit de vânătoare al regilor de-a lungul timpului, cu lacuri, canale și iazuri, este locul în care a murit Francisc I, unde a abdicat Carol al X-lea și unde au trăit, pe rând, Ludovic al XVI-lea și Napoleon. Astăzi reședință prezidențială, complexul a păstrat două clădiri remarbile ale trecutului. Pavillon des Coquillages, construită în 1775 de Duc de Penthièvre, este subiect de poveste pentru copii, cu interioarele sale ornamentate cu scoici.

Și mai neobișnuită este „laiterie de la reine” sau „lăptăria reginei”, construită de Ludovic al XVI-lea pentru a o înbuna pe Maria Antoaneta, vizitată însă de aceasta o singură dată. Această clădire exotică, încununată cu o cupolă și șapte serii de vitralii, are o grotă în care se găsește Amalthée et la chèvre de Jupiter, frumoasa sculptură bovină a lui Pierre Julien, realizatorul câtorva lucrări faimoase în Paris, precum sculpturile ce-i reprezintă pe Jean de La Fontaine și Nicolas Pousin din Luvru. Tot aici se găsește și Bergerie Nationale, odionioară cabana de vânătoare a lui Ludovic al XVI-lea, astăzi Musée de la Mouton, prezentând viața de zi cu zi a unei ferme rurale.

În elegantul Château de Mauvières, la Saint Forget, și-a petrecut copilăria celebrul Cyrano de Bergerac. Construcția bogat decorată a Château de Breteuil conține 40 de lucrări din ceară, de la Ludovic al XVI-lea la Motanul Încălțat, în timp ce la Château de Thoiry, în afara colecției de mobilă și obiecte de artă, caractere istorice faimoase, asistate de tehnologia audio modernă, își spun povestea din propriile portrete. Château des Maisons de pe malurile Senei împodobește decorul natural oferit de pădurea Saint Germain en Laye, fondul de vânătoare al lui Ludovic al XIV-lea. Construcția elegantă, din secolul al XVII-lea, a Château de Dampierre, realizată de Hardouin Mansart, a fost coordonată de Le Nôtre, în timp ce Château de Neuville, construit în 1560 la cererea „grand prévôt de France” și restaurat în 1750 de Agnès de Révolm, se găsește în mijlocul a 100 de hectare de pădure, o capodoperă a eleganței și armoniei. Stilul renascentist al Château de Monte Cristo a fost înfrumusețat de un salon maur, reprezentând odinioară domiciliul lui Alexandre Dumas din Port Marly.

În varietatea de musee oferite, la Rambouillet, cele peste 4.000 de exponate și cei 400 de metri de linie ferată ilustrează istoria căilor ferate în cadrul Musée Rambolitrain, un deliciu pentru tineri și bătrâni, în mod egal, iar Musée du Jeu de l’Oie oferă 2.500 de exemple de jocuri de acest tip. La Poissy, Musée d’Art et d’Histoire stă în umbra bisericii coegiate din secolul al XII-lea, unde a fost născut Ludovic al IX-lea, iar Musée du Jouet are o colecție de jucării și jocuri din secolele XIX și XX. Ravel a compus Boléro și alte câteva piese faimoase în vila Belvédère din Montfort l’Amaury, unde a trăit din 1921 până la moartea sa în 1937. Clădirea a fost transformată în Maison-Musée Maurice Ravel.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...