Ghid turistic Colmar

Cu barca pe râul Lauch în Colmar Cu barca pe râul Lauch în Colmar

Vechiul centru provincial Colmar, situat la 50 de minute de mers cu trenul din Strasbourg, este cu adevărat un oraș alsacian, cu reședințe încovoiate, case construite jumătate din lemn și pictate cu linii rotunjite – totul extrem de pitoresc însă foarte aglomerat cu turiști indiferent de perioada din an. Colmar este, de asemenea, gazda minunată a uneia dintre cele mai frumoase picturi gotice – altarul mănăstirii St Antoine din Issenheim, realizată de Mathias Grunewald.

Piesa de rezistență a Musee d’Underlinden, găzduit într-o fostă mănăstire dominicană, pe rue d’Underlinden nr. 1, este, fără îndoială, altarul Issenheim. Realizat inițial într-o singură piesă – într-o latură se găsea Crucificarea, aproape sinistru de expresivă, cu Iisus torturat, cutia toracică întinsă și mâinile îndreptate spre cer, degetele dislocate, mărginit de Sfânta Maria – aproape leșinată -, și de sfinții Ioan și Maria Magdalena. Apoi s-a desfășurat, în funcție de zilele festive, pentru a înfățișa câteva alte motive creștine, precum Bunavestire, Învierea, fecioara și copilul. Într-un final, a fost sculptat un tablou adiacent ce-i înfățișează pe sfinții Anton, Augustin și Ieronim. Completată în 1515, pictura este influențată de inovațiile renascentiste ce privesc lumina și perspectiva, în timp ce și-a păstrat un caracter medieval. Vizitatorii sunt invariabil izbiți de aspectul modern al unor detalii. Merită o vizită și colecția de picturi moderne de la subsol, ce include lucrări ale lui Picasso, Leger și Vasarely.

La mică distanță de mers pe jos, austera biserică dominicană de pe Rue des Serruriers dispune de câteva vitralii rafinate și, mai presus de toate, de o catapeteasmă superbă, cunoscută sub numele de „Fecioara într-o boltă de trandafiri”, pictată de Martin Schongauer în 1473, reprezentată, de asemenea, și în Musee d’Underlinden. La celălalt capăt al străzii ajungeți la Collegiale St Martin într-o piață aglomerată, plină de cafenele. Denumită local „catedrala”, merită o scurtă vizită pentru lucrările în piatră și vitralii, la fel cum ar merita și Maison Pfister (sec. XVI) din partea de sud a bisericii, pentru picturile sale exterioare.

Frederic Auguste Bartholdi, sculptorul din secolul al XIX-lea responsabil pentru realizarea Statuii Libertatii din New York, a fost nascut aici, pe rue des Marchands. Adresa s-a transformat acum in Musee Bartholdi, continand, printre altele, bunuri personale ale artistului si schitele originale ale statuii. Rue des Marchands continua la sud spre Ancienne Duanne sau Koifhus, tiglele sale colorate proclamand prosperitatea medievala a orasului. Acesta este sufletul orasului vechi din Colmar, la mica distanta de pitorescul cartier de-a lungul Grand’Rue, taiat de cursul raului Lauch si cunoscut sub numele de La Petite Venise (Mica Venetie).

Amestecul pestrit de culori al vechilor casute pescaresti de pe quai de la Poissonnerie, contrasteaza cu mult mai inaltele case de pe rue des Tanneurs, desprinsa din Koifhus. Deschiderile realizate in etajul superior au fost menite sa usuce pielaria. O plimbare mai lunga prin orasul vechi va poate duce pasii si la Musee Anime du Jouet et des Petits Trains, pe rue Vauban la nr. 40, a carui colectie de jucarii si trenulete reprezinta o mare atractie pentru copii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...