Ghid turistic Strasbourg

Cartierul Mica Franță (Petite France) Cartierul Mica Franță (Petite France)

Strasbourg isi datoreaza atat numele de provenienta germana („Stras” Burg – Orasul Drumurilor), cat si bogatia, pozitiei strategice pe care o ocupa, pe malurile vestice ale Rinului, fluviu ce a reprezentat pentru o lunga perioada de timp una din cele mai importante artere de transport din Europa. Stilizat precum o adevarata intersectie a Europei, se gaseste in inima occidentului, aproape de Frankfurt, Zurich sau Milano, la ceva mai mare distanta de capitala Paris, chiar daca recent inauguratul TGV a scurtat distanta de aceasta la doar patru ore. Geniul comercial medieval al Strasbourgului a fost subminat de implicarea sa in miscarile religioase din secolele XVI si XVII, insa recuperat o data cu anexarea la statul francez in 1681. Alaturi de celelalte zone ale Alsaciei, Strasbourg a facut parte din Germania din 1871 pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial si inca o data, intre 1940 si 1944.

Astazi, vechile conflicte au fost absorbite prin crearea Uniunii Europene, avand orasul Strasbourg ca sediu al Consiliului Europei, al Curtii Europene a Drepturilor Omului si al Parlamentului European. Prosper, superb si usor de parcurs, cu o oranduiala demna mai degraba de teutoni decat de gali, orasul este destul de intins – cu o populatie de peste 250.000 de locuitori – pentru a oferi o atmosfera metropolitana, fara sa trebuiasca sa se simta, in niciun fel, complesitor. Are una dintre cele mai frumoase catedrale din Franta si una din cele mai vechi si mai active universitati. Acestea, plus varietatea sublima de muzee, gama importanta de activitati culturale si seria nenumaratelor restaurante de calitate, fac din Strasbourg o destinatie de top din Europa.

Nu este dificil sa va croiti calea pe jos prin Strasbourg, de vreme ce centrul plat al orasului este concentrat in jurul unei mici insule inconjurate de raul Ill si un vechi canal. Magnifica spirala filigranata a catedralei din gresie rozalie este vizibila de oriunde din oras. Domina vizual nu doar Strasbourgul, ci si mare parte din Alsacia, chiar daca silueta sa a fost recent deformata pentru a suferi o restaurare urgenta. Imediat la sud, se afla cele mai bune muzee, in timp ce, la nord-vest, mai putin atragatoare place Kleber se gaseste in inima districtului comercial. Si mai la sud, place Gutenberg si intimitatea ei dezarmanta este considerata piata principala a orasului. La 10 minute de mers spre jos, inspre apus, in varful insulei, se gaseste pitorescul cartier La Petite France, unde casele incadrate in lemn si canalele domoale asculta in liniste mestesugurile traditionale medievale, ale tabacarilor si vopsitorilor. Traversand canalul spre partea de est a centrului, descoperim cartierul german, cu origini din secolul al XIX-lea si institutiile europene, inclusiv cladirea ce gazduieste Parlamentul European.

Catedrala Notre Dame se inalta maiestuoasa din multimea confuza de case medievale de la picioare, cu spirala delicata, ce pare a fi lucrarea unor cofetari decat a unor zidari. Merita efortul sa urcati cele 332 de trepte pana pe platforma de observare din varf, nu doar pentru panorama superba a orasului vechi, ci si pentru peisajele de la mai mare distanta, Vosgii la vest si Padurea Neagra spre est. Interiorul este si el superb, naosul inalt este un exemplu bine proportionat si frumos infrumusetat de cateva vitralii splendide.  In transeptul sudic sunt cele mai mari doua atractii ale catedralei. Pilier des Anges este o coloana zvelta cu trei nivele, decorata cu cateva dintre cele mai gratioase si mai expresive statui din secolul al XIII-lea. Ceasul astrologic, urias si complicat, a fost construit de Schwilgue de Strasbourg in 1842. Ceasul este obiectivul preferat de agentiile de turism si excursiile lor organizate in catedrala, invitand turistii sa observe in primul rand anuntarea orei 12:00, care in Strasbourg este, de fapt, 12:30.

Ingusta rue Merciere, aglomerata de consumatorii de alcool, cumparatori si admiratori ai catedralei, merge spre vest inspre place Gutenberg, cu acoperisurile sale inclinate si fatadele viu colorate. A fost numita asa dupa tipograful ce a locuit in Strasbourg la inceputul secolului al XV-lea si a carui statuie ocupa acum mijlocul pietei. In partea de vest se afla cladirea din secolul al XVI-lea a Hotel de Commerce, locul in care scriitorul Arthur Young a privit distrugerea evidentelor judecatoresti in timpul Revolutiei Franceze. Majoritatea muzeelor din Strasbourg se gasesc in partea de sud a catedralei, intre place du Chateau si cursul de apa. Daca doriti sa vizitati mai multe muzee, nu uitati sa treceti pe la oficiul turistic pentru a obtine diferite abonamente sau reduceri. Chiar langa catedrala, place du Chateau este marginit la est de Lycee Fustel si la sud de silueta impozanta a Palais Rohan, ambele construite in secolul al XVIII-lea. Ultimul include trei muzee distincte: Musee des Arta Decoratifs, Musee des Beaux-Arts, ce cuprinde o colectie decenta de picturi europene incepand cu tablourile lui Giotto pana in secolul al XIX-lea, si Musee Archeologique.

Chiar alaturi, in conacul in care au locuit arhitectii catedralei, Musee de L’Oeuvre Notre Dame gazduieste sculpturile originale ale exteriorului catedralei, deteriorate in timpul Revolutiei si inlocuite de reproduceri. Trecand de pitoreasca place du Marche aux Cochons de Lait si cladirea restaurata a Musee Historique, traversand raul, intr-o casa tipic alsaciana pe quai St Nicolas se gaseste fermecatorul Musee Alsacien, ce contine mobila pictata si alte cateva elemente locale. Ultima aparitie in lista de muzee din Strasbourg este Musee d’Art Moderne et Contamporain, gazduit intr-o cladire exorbitanta, cu o fatada de sticla, situata in partea de vest a centrului orasului, cu fata spre rau si a barajului Vauban.

In partea de sud a Pont du Corbeau, strada medievala Impasse du Corbeau arata aproape la fel cum arata in secolul al XIV-lea. In aval si putin spre est, quai des Bateliers a facut parte din vechiul cartier de afaceri iar strazile ce converg de aici, rue Ste Madeleine, rue de la Kruteneau si rue de Zurich, merita o explorare rapida. Dintre cele doua poduri din amonte, Pont St Thomas conduce spre biserica St Thomas, cu o fatada romanica si turnuri gotice. Strasbourg a fost un bastion al miscarii reformate inca din 1549, iar St Thomas a fost principul edificiu religios protestant. De aici, Pont St Martin se afla la o distanta rezonabila de mers pe jos si marcheaza inceputul districtului cunoscut sub numele de La Petite France, locul in care obisnuiau sa locuiasca pescarii, morarii si tabacarii. 

La capatul celalalt al canalului din place Broglie se agla place de la Republique, inconjurata de edificii germane in stil neo-gotic, ridicate in anii ulteriori ocupatiei prusace, dupa 1870. In centrul pietei, in mijlocul magnoliilor, se gaseste un memorial al razboiului, infatisand o mama strangand in brate doi copii morti, niciunul dintre ei nefiind imbracati in uniforme militare, adeverind ororile din familiile lovite de razboi. La celalalt capat al avenue de la Liberte, langa confluenta raurilor Ill si Aar este universitate, locul in care a studiat Goethe. Alaturi, la inceputul boulevard de la Victoire, se pot bedea doua bai municipale, din cadrul Grand Etablissement Municipal de Bains.

Din fata universitatii, allee de la Robertsau, marginita de resedinte burgheze si cladiri construite in secolul XX, cu o arhitectura moderna, incluzand cateva capodopere Art Nouveau, conduce spre sediile celor trei institutii europene: Palais de l’Europe, construit in 1970 intr-un stil ce aminteste de structura unui bunker si gazda a celor 44 de membri ai consiliului european; cladirea curbilinie din otel si sticla a Parlamentului European, inaugurata in 1999; si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), construita de arhitectul britanic Richard Rogers in 1995, ce incorporeaza o usa de intrare arcuita si turnuri argintii ce se ridica maiestuos pentru a forma o super-structura in forma unei ambarcatiuni, dominand vizual un cot al canalului. Pentru a vizita Parlamentul Europen sau CEDO, aveti nevoie de o rezervare prealabila, ele fiind incadrate in acelasi program de vizita.

Pe partea opusa a Palatului, Orangerie de Strasbourg este cea mai verde zona a orasului si gazduieste o varietate ampla de expozitii si locuri de desfasurare ale diferitelor evenimente. Aici cuibaresc berzele ce pot fi vazute frecvent cocotate pe acoperisurile si cosurile caselor din Strasbourg. Exista si o gradina zoologica ce adaposeste animale mai mici, precum maimute si pasari exotice, inclusiv flamingo.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...