Ghid turistic Eure et Loir

Gara din Dreux. Eure et Loir Gara din Dreux. Eure et Loir

O vizită în departamentul Eure et Loir, situat între Paris și Valea Loarei ar însemna, în primul rând, o vizită la catedrala din Chartres, însă nu trebuie să ignorăm liniștea zonei rurale, care, deși este evitată de turiștii zoriți să vadă castelele Loarei dinspre vest, cuprinde și ea câteva monumente și realizări istorice importante. Pentru a vă da cele mai bune informații despre Eure et Loire, am împărțit micul nostru ghid turistic în trei regiuni principale.

Beauce

Regiunea Beauce ocupă partea de sud-vest a departamentului, fiind caracterizată de terenuri plate, agricole. Atenția turiștilor se îndreaptă aici, inevitabil, spre Chartres, spre catedrala de pe lista UNESCO. Orașul în sine cuprinde un centru istoric interesant, care ar putea să vă țină ocupați ceva vreme. Cel mai cunoscut castel din Eure et Loir este localizat la Châteaudun și, așa cum am specificat despre Chartres, nu ratați nici localitatea în sine. Alte castele interesante în această parte a Eure et Loir sunt:

  • Château de Maintenon, în nord-estul Chartres, construcție ce datează din Evul Mediu, cuprinzând un interior impresionant;
  • Château de Montigny în Gannelon – sud-vestul Châteaudun;
  • Château de Villebon – la vest de Chartres – a reușit să-și mențină mare parte din structurile medievale, furnizând un contrast interesant cu alte castele din zonă.

Una din cele mai interesante destinații aici este Bonneval, o mică localitate traversată de canale, unde puteți vedea abația Saint Florentin, dar și un centru istoric bine conservat. Pe măsură ce explorați provincia Beauce, veți întâlni un număr important de mori de vânt, din care se evidențiază moara din Douy, un angrenaj ciudat, cu paleți din lemn. Spre est de Beauce puteți vizita centrul medieval al Gallardon, iar vecinul Pierres oferă grădinile medievale Jardin de Bois Richeux, datând din secolul al XIV-lea.

Marcel Proust și Illiers Combray

Notă: localitatea Illiers Combray, în sud-vestul Chartres, a fost menționată în operele lui Marcel Proust.

Numită inițial Illiers, însă menționată în nuvelele lui Proust drept Combray, a fost redenumită ulterior Illiers-Combray, în memoria marelui artist. Aici puteți vizita Parcul Swann, realizat de unchiul autorului.

Drouais

Regiunea, ce face parte din nordul Eure et Loir, se concentrează în jurul orașului Dreux, una din cele mai puțin vizitate ale întregului departament. La nord de Dreux, se poate vedea construcția renascentistă, impunătoare, a Château d’Anet.

Le Perche

Cea mai vestică provincie a departamentului, în jurul Nogent le Rotrou, Perche se întinde și în departamentele învecinate, Orne (din Normandia), Eure și Sarthe. Remarcați peisajele superbe pe care le puteți obține în centrul localității Nogent le Rotrou, de pe acoperișurile clădirilor, ce au în centru silueta Château Saint Jean. Senonches este printre atracțiile principale din interiorul Parcului Regional Natural Perche, o localitate înconjurată de păduri ce alcătuiesc cadrul natural pentru drumeții și ciclism.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...