Ghid turistic Gubbio

Amfiteatrul roman din Gubbio Amfiteatrul roman din Gubbio

Gubbio este situat in partea de nord a orasului Assisi, la aproximativ 40 de kilometri nord de Perugia. Intins la poalele Muntelui Ingino, dispune de privelisti impunatoare ale vaii fertile de jos. Gubbio concureaza cu Assisi pentru titlul de cel mai bine pastrat oras medieval. Frumusetea strazilor sale serpuitoare si a caselor acoperite cu tigla este intensificata de prezenta siluetei muntilor Apenini. Fiecare dintre casele locuitorilor are origini medievale, iar orasul in sine sta la umbra zidurilor medievale.

Faimoasele tablite eugubine, singura marturie istorica a unei limbi unice apartinand regiunii Umbria, ofera o imagine a istoriei regiunii si furnizeaza dovezi importante a unei aliante intre Umbria si Roma impotriva invadatorilor etrusci. Ruinele unui amfiteatru roman atesta dominatia imparatilor romani si palatele splendide amintesc de anii de tiranie sub conducerea ducilor de Urbino. Cu strazile sale excelent pastrate si decorul montan spectaculos, cultura orasului Gubbio infloreste in timpul festivalurilor locale si a traditiei de productie a ceramicii. Cea mai importanta distinctie a orasului este data de scoala de pictura, iar cel mai important personaj este, poate, primul nuvelist al Italiei, Bosone Bovello Raffaelli.

Gubbio a fost un oras al vechii regiuni Umbria. Fondat in secolul al III-lea i.Hr. sub numele de Tota Ikuvina, se poate spune ca a fost centrul politic si religios al regiunii. Gubbio creste in importanta in secolul I d.Hr. ca un oras roman cu numele de Iguvium, iar potrivit legendelor, este locul in care Roma isi trimitea alienatii. Nebuni sau nu, s-au bucurat de o perioada de pace si prosperitate pana la caderea Imperiului Roman. In 552 Gubbio a fost atacat si distrus de goti. 40 de ani mai tarziu, gotii au pierdut zona in favoarea bizantinilor, iar peste alti 200 de ani (772), lombarzii au cucerit-o de la acestia.

In anii 1150, 12 orase din Umbria, sub conducerea lui Frederic Barbarossa, s-au aliat pentru a-l ataca. Orasul a fost salvat de episcop, cunoscut mai tarziu ca Sant’Ubaldo, cel ce l-a convins pe imparat sa acorde orasului independenta. La fel ca si in cazul celorlalte localitati din regiune, a existat un conflict continuu intre puterea comunei si nobilime. Unul dintre aristocrati, Giovanni Gabrielli, a devenit signore al orasului in 1350, insa patru ani mai tarziu, cardinalul Albornoz si armata sa papala l-au capturat. Din 1387 pana in 1508, Gubbio a fost condus din Urbino de ducii de Montefeltro. A ramas parte a Ducatului Urbino pana in 1624, cand a fost alipit statului papal.

Gubbio de astazi reuseste sa atraga turisti cu cele cateva palate bine pastrate, precum Palazzo dei Cocsoli, a carui constructie a inceput in 1332 sub coordonarea arhitectului local Gattapone. Palazzo Ducale, celalalt palat faimos al orasului, a fost construit in 1470 de familia Montefeltro ca o copie a resedintei lor din Urbino. O atractie mai bizara este reprezentata de Porte della Morte (poarta mortii), inconjurata de legende macabre, folosita totusi, cel mai probabil cu rol defensiv.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...