Ghid turistic Haute Garonne

Bazilica Saint Just de Valcabrère din Comminges, Haute Garonne Bazilica Saint Just de Valcabrère din Comminges, Haute Garonne

De la arhitectura structurilor din cărămidă roșie ale orașului Toulouse, la peisajele spectaculoase oferite de înalții Pirinei, Haute Garonne oferă o mare varietate de atracții turistice, întinse de-a lungul unui decor natural la fel de divers, colinar în nord, la granița cu Gasconia, accentuat montan în sud, la granița cu Spania, și traversat de Canal du Midi, un obiectiv protejat UNESCO.

Mare parte din suprafața departamentului este acoperită de păduri dense, decorul natural fiind, de fapt, principala atracție pentru vizitatori, cu oportunități aproape nelimitate de explorare a teritoriului, de la drumețiile din timpul verii la schi în perioada iernii. Cele mai vizitate regiuni de aici sunt Toulouse în partea de nord și zona rurală din partea de sud a Haute Garonne.

Nordul Haute Garonne

Capitala departamentală, orașul Toulouse, se găsește în jumătatea nordică a Haute Garonne. Una din cele mai interesante atracții ale orașului este Cité de l’espace, un parc tematic situat la marginea Toulouse, axat pe călătoriile în spațiu, ce include chiar și o rachetă pentru a sublinia importanța orașului în industria aero-spațială franceză.

O localitate interesantă în nord-vestul Toulouse este Grenade, cu câteva monumente istorice și o promenadă riverană plăcută. Dacă vă încântă atmosfera localităților tradiționale medievale franceze, veți aprecia și Revel, situată la granița cu departamentului vecin, Aude. Și dacă tot sunteți în partea de est, vizitați localitatea bastidă Saint Félix Lauragais.

Centrul Haute Garonne

La sud de Toulouse descoperim alte două localități bastide din Haute Garonne – Carbonne și Cazères -, însă merită menționat și frumosul Clermont le Fort, cu clădirile sale acoperite de țiglă roșiatică. Mai interesant și mai pitoresc decât acestea este orașul-târg Rieux Volvestre (la jumătatea distanței dintre Carbonne și Cazères), dar mai merită o vizită și Saint Sulpice sur Lèze sau Auterive, acesta din urmă pentru a vedea biserica Sfântul Paul și orașul vechi.

La vest de aici, satul Palaminy, localitatea bastidă Martres Tolosane și satul Alan sunt cele câteva opțiuni notabile. Dacă timpul vă permite, la sud de Rieux Volvestre există un grup de localități mai mici, fiecare dintre ele cu propriile caracteristici atrăgătoare, precum Montesquieu Volvestre, Montbrun Bocage cu biserica sa micuță și piața locală, sau Saint Christaud și centrul său medieval.

Sudul Haute Garonne

Pe măsură ce ne apropiem de sudul ceva mai montan, prima dată ar trebui vizitat Saint Bertrand de Comminges, clasificat ca unul din „cele mai frumoase sate din Franța”, singurul de acest fel din această secțiune sudică a Haute Garonne, apoi văzută biserica în stil romanic din localitatea învecinată, Valcabrere. Rămășițele unei vile romane pot fi văzute tot în regiunea Comminges, în localitatea Montmaurin, astăzi aflate pe lista de monumente naționale, deschise vizitelor publicului larg. Satele Saint Pé d’Ardet și Saint Béat se află la mică distanță – primul trebuie văzut pentru biserica și frescele superbe pe care le cuprinde, iar al doilea pentru promenada râului Garonne.

Secțiunea sudică extremă a departamentului Haute Garonne, în munții din jurul Bagnères de Luchon, include multe dintre piscurile înalte ale Pirineilor – Cagire, Crabioules, Gar, Literole, Lézat, Maupas, Perdiguère, Royo, Spijeoles, Grand Quayrat, Sauvegarde, Pic de la Mine – de peste 2.000 – 2.500 metri, asigurând un peisaj alpin spectaculos, cu multe rute turistice de urmat.

Există și câteva resorturi de schi franceze, precum și un număr de stațiuni balneo. Cele mai cunoscute resorturi hibernale sunt cele de la Le Mourtis, Luchon Superbagnères și Peyragudes, în timp ce, de binefacerile apelor termale puteți avea parte la Bagnères de Luchon, Barbazan și Salies du Salat. Excursioniștii sunt îndrumați spre Hospise de France, unul din cele mai bune puncte de plecare pentru explorarea Pirineilor. Binecunoscutul traseu GR10 traversează lanțul montan din sudul Franței, de la o coastă la cealaltă, traversând și departamentul Haute Garonne.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...