Ghid turistic Insulele Spratly

Pe doc în Insula Spratly Pe doc în Insula Spratly

O colecție de mai mult de 100 de insule și atoli de mici dimensiuni din Marea Chinei de Sud, Insulele Spratly sunt revendicate de câteva puteri regionale, printre care Filipine, China, Taiwan, Brunei, Vietnam sau Malaezia. În ciuda dilemei politice, sunt puțini cei care știu câte ceva despre existența acestui mic arhipelag. Totuși, de unde atâtea dispute? Ce au insulele Spratly de oferit?

Cu mai puțin de 4 kilometri pătrați de pământ, insulele ce se întind pe o suprafață totală de ocean de peste 450.000 kmp, nu par să fie nici măcar locuibile. O infrastructură ar fi aproape imposibil de pus la punct, date fiind dimensiunile fiecăreia dintre insule și modalitățile de transport între acestea, traversând lungimi de apă adâncă. Concluzia? Din punct de vedere turistic, în afară de Layang Layang, pot fi doar o curiozitate pentru cei cu resursele necesare de a ajunge, cu orice tip de ambarcațiune, în apele lor teritoriale. Din punct de vedere economic și militar, însă, pot fi un adevărat câștig.

Poziția lor strategică, în Marea Chinei de Sud, la mică distanță de toate statele enumerate mai sus și rezervele semnificative de gaze naturale și petrol, semnalate în studiile unor cercetători, par să ofere suficiente motive pentru o dispută. Cu toate acestea, doar Layang Layang merită cu adevărat atenția turiștilor, chiar dacă și această insulă nu reprezintă, în niciun fel, o destinație de vis. Cu o plajă acoperită în mare parte de pietriș și o bază navală malaeziana la mică distanță, Layang Layang nu pare să invite la odihnă.

Pentru conveniență, din motive structurale, am introdus Insulele Spratly în categoria destinațiilor din Malaezia. Am ținut cont de faptul că singura insulă turistică din arhipelag se află în coasta malaeziană.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...