Ghid turistic Loire

Château de la Roche Château de la Roche

Loire, un departament cu peisaje diverse, cuprinzând atât munții, cât și câmpiile zonei Forez, Monts de Beaujolais și Gorges de la Loire, consistă în principal din terenuri împădurite, cu regiunea Pilat din sud și o zonă protejată de mlaștini din Monts du Forez. Podgoriile și livezile sunt la tot pasul pe versanții mai joși sau de-a lungul fluviului Loara, cel ce dă numele regiunii pe care o traversează. Situat în vestul regiunii Ron-Alpi, cu Rhône spre est și Ardèche spre sud, putem împărți Loire în câteva regiuni distincte, fiecare cu propriile atracții.

  • secțiunea Roannais în nord;
  • munții și câmpiile Forez de la marginea departamentului;
  • Monts du Beaujolais din latura estică;
  • Pilat și Saint Étienne în sud;
  • Gorges de la Loire în sud-vest, lângă Saint Étienne.

Bazinul Roanne

Unul din cele mai înalte punte ale acestei regiuni se găsește la sud de Roanne, de-a lungul fluviului Loara. Începeți cu St Jean St Maurice sur Loire, un sat încântător ce urcă spre treptele castelului său ruinat. La sud de aici, plutind parcă pe apă, silueta splendidă a Château de La Roche ne încântă privirile cu turelele sale agresive pe fundalul pădurilor din spate.

O altă localitate încântătoare este St Haon le Châtel, un exemplu rafinat de arhitectură medievală și renascentistă. Alte localități demne de atenție sunt Charlieu , la limita nordică a departamentului, ce oferă clasicele locuințe construite pe jumătate din lemn, Ambierle și biserica sa cu acoperiș pictat în forme geometrice, și Le Crozet, care oferă, pe lângă arhitectura medievală, priveliști superbe ale zonei rurale înconjurătoare. Mai jos de defileul îngust, localitatea Roanne ocupă o poziție strategică, privilegiată, asupra fluviului și a canalului. Este un binecunoscut centru al gastronomiei.

Monts et Plaine du Forez

La marginea vestică a departamentului se găsește zona cunoscută sub numele de Monts du Forez, un lanț alpin ce se întinde de-a lungul a trei departamente: Loire, Haute Loire și Puy de Dôme. Situat în nord-vestul orașului Saint Étienne, are cel mai înalt punct în Pierre sur Haute, cu largi întinderi de mlaștină de jur împrejur, mare parte din care sunt astăzi în cadrul unei rezervații naturale. Monts du Forez au devenit populari în rândul iubitorilor de schi, cu stațiuni precum Chalmazel sau Prabouré, dar și cu pârtiile de schi nordic din Crêtes du Forez sau Col de la Loge.

Principala formă de agricultură de aici, creșterea animalelor, a născut renumitele tipuri de brânză Fourme d’Ambert și Fourme de Montbrison. Pentru a afla mai multe detalii despre viața și tradițiile satelor locale, vizitați eco-muzeul din Usson en Forez. La poalele Monts du Forez se află vasta Plaine du Forez. O atracție a acestei zone este Saint Bonnet le Château, cu un castel medieval de excepție și o poziție privilegiată, pe o colină ce oferă priveliștea câmpiilor din jur. Ceva mai la nord, Cervières dispune și el, la rându-i, de un castel medieval laolaltă cu câteva case vechi, iar Pommiers s-a dezvoltat în jurul unei mănăstiri.

Alte castele ce merită o vizită sunt Château de la Bastie, o construcție atractivă, în stil renascentist, lângă localitatea Montverdun, și Château de Couzan, o fortăreață medievală din Sail sous Couzan. Saint Galmier, pe de altă parte, este o destinație populară pentru apele sale curative și izvoarele apei minerale Badoit.

Monts du Beaujolais

Este zona colinară pitorească a departamentului, punctată de sate încântătoare. Pouilly les Fleurs, fondat de călugării din Cluny, se mândrește cu o mănăstire din secolul al XIV-lea, ce găzduiște astăzi un centru de informare pentru zona Montagnes du Matin, ce formează marginea estică a Monts du Boujolais. Saint Marcel des Félines, spre nord, dispune de un castel în centrul localității, unde se organizează, pe 1 mai, în fiecare an, un eveniment sportiv. Între aceste două sate, mai merită menționat Néronde și rămășițele zidurilor și turnurilor fortificate, dar și casele tradiționale, construite pe jumătate din lemn, au farmecul lor.

Le Pilat și Saint Étienne

Regiunea Pilat și orașul Saint Étienne se găsesc în partea de sud-est a departamentului. Saint Étienne în sine este capitala departamentului Loire și, deși nu poate fi considerat o atracție turistică importantă, joacă rolul unui centru industrial, bazat pe producția de armament și a panglicilor textile. Oferă un centru atractiv, ce se concentrează în jurul Place Jean Jaurès. Pilat, pe de altă parte, este cuprinsă aproape în totalitate de parcul natural regional.  Este o zonă colinară, cu versanți împăduriți și promontorii stâncoase, întrepătrunși, din loc în loc, de podgorii și livezi. Cel mai înalt punct, Crêt de la Perdrix, ce atinge 1.400 de metri altitudine, este destinația favorită pentru cicliști în perioada verii, dar și pentru schiorii de fond în timpul sezonului hibernal.

Punctând regiunea din jurul Pilat, descoperim o serie de localități pitorești, iar la marginea vestică a parcului avem parte de unul dintre cele mai frumoase sate din Franța, Sainte Croix en Jarez. În marginea estică avem fermecătorul sat medieval Malleval și Pélussin, cu un mic castel, Château de Virieu. O mențiune merge pentru Saint Paul en Cornillon și locația sa spectaculoasă în vârful unui promontoriu stâncos, însă mai merită menționate și Rochetaillée, ce cuprinde rămășițele unui castel medieval, sau Chambles, de unde puteți obține cele mai frumoase peisaje ale defileului „gorges de la Loire”.

Zona rurală este atracția principală a regiunii, cu „Les trois dents”, o formațiune cu o formă ciudată, ce atârnă, neobișnuit, deasupra unei creste. Saut de Gier, cascada ce apare ca un mic pârâiaș în perioada iernii, de cele mai multe ori înghețat, crește în volum și în frumusețe în sezonul estival, furnizând decorul natural pentru excurioniștii zonei. La fel de bizare sunt și cuburile de stâncă formate pe colinele Massif de Pilat în timpul ultimei ere glaciare, sub acțiunea gheții. Sunt numite „chirats” și pot fi văzute la Crêt de l’Œillon, aproape de Saut de Gier.

Gorges de la Loire

Defileul format de Loara se află în partea de sud-vest a departamentului și oferă câteva din cele mai frumoase peisaje ale regiunii. Văile abrupte ale cheilor sunt dens împădurite cu pin și punctate, din loc în loc, de castele și sate fermecătoare. Maison de la reserve naturelle des Gorges de la Loire, din Saint Victor sur Loire, poate fi un punct de plecare util dacă doriți să explorați defileul, la mică distanță de Saint Étienne. 

Spre nord de aici, defileul se lărgește treptat pentru a se transforma într-un lac superb, Lac du Grangent, unde, de la înălțimea celor 420 de metri și cei peste 3,5 kmp, oferă câteva priveliști spectaculoase. Asemenea peisaje descoperim din nou în preajma Château d’Essalois, cățărat în vârful unei coline împădurite. Chambles este un sat medieval splendid, situat în partea de sud a lacului, locul în care, din nou, putem să ne delectăm cu câteva panorame extrem de pitorești, ale lacului și defileului.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...