Ghid turistic Lozère

Castelul Castelbouc pe Cheile Tarn Castelul Castelbouc pe Cheile Tarn

Departamentul Lozère, situat în partea de nord a regiunii Languedoc Roussillon, este cel mai bine cunoscut pentru peisajele spectaculoase, precum Gorges du Tarn (Cheile Tarn), una dintre cele mai impresionante atracții naturale din Franța, precum și pentru numărul mare de sate pitorești ce împânzesc întreaga zonă. Cel mai nordic departament al regiunii din partea de sud a Franței, formează, alături de vecinile sale din nord, Cantal și Haute-Loire, o parte a Masivului Central Francez.

Principalele atracții din Lozère

Lozère are câteva caracteristici diferite în secțiunea sa nordică, tipic colinară, punctată de păduri și mlaștini, spre deosebire de aria de la sud de Mont Lozère, ce oferă un peisaj mai spectaculos, de chei adânci și dealuri dens împădurite. Partea de sud a departamentului Lozère este însă cea mai populară în rândul turiștilor și una dintre cele mai frumoase destinații ale Franței.

Sudul Lozère – defilee și sate pitorești

Ruta cea mai recomandată pentru explorarea sudului Lozère este cea dintre Les Vignes și Pont de Montvert, traversând Gorges du Tarn. Călătorind de la est la vest, faceți-vă timp să explorați Le Pont de Montvert în primă instanță, o localitate rurală încântătoare situată pe malurile râului Tarn, care dispune de câteva cafenele – în mare, locul perfect pentru un popas. La mică distanță de aici se găsește Florac, un alt sat atractiv, plăcut pentru o scurtă vizită.

Defileul Tarn – Gorges du Tarn

Mergând spre vest dinspre Pont de Montvert ajungeți la Gorges du Tarn, cele mai adânci chei ale Europei și o priveliște naturală incredibilă – cu siguranță unul din cele mai frumoase locuri ale țării. Pe măsură ce vă deplasați de-a lungul defileului, descoperiți alte câteva sate superbe, dintre care se remarcă Montbrun, la intrarea în defileu, și Castelbouc, din cadrul comunei Sainte Enimie. Comuna în sine, construită pe versanții abrupți de deasupra râului, se găsește pe lista celor mai frumoase sate din Franța. Ceva mai departe, spre vest, vă recomandăm să vizitați Saint Chély du Tarn.

Bineînțeles, cheile în sine reprezintă atracția principală a acestei rute. La sud de acestea, există și alte defilee asemănătoare, însă nu la fel de spectaculoase, cum sunt Gorges de la Jonte, de la vest de Meyrueis. Tot în sudul Lozère găsim și aflorimentele stâncoase curioase răspândite de-a lungul zonelor joase de lângă Nîmes le Vieux, cunoscute sub numele de „chaos du Nîmes-le-Vieux”, în timp ce la Saint Pierre des Tripiers puteți vizita Belvedere des Vautours pentru a vedea vulturii din cadrul parcului.

Atunci când temperaturile sunt ceva mai ridicate, vă puteți răcori într-una din peșterile sistemului speologic uriaș de la Aven Armand și faimoasele peșteri roz de la Dargilan (Grotte de Dargilan – accesibile pe drumul la sud de Meyrueis). Alte peisaje impunătoare descoperiți în jurul Mont Aigoual de la granița sudică, cu departamentul Gard, la sud-est de Meyrueis.

Mont Lozère

Traversând Lozère de la nord la sud traversăm Mont Lozère, un munte golaș cu multe decoruri naturale pitorești și cel mai înalt vârf al Parcului Național Cévennes. Cea mai interesantă modalitate de a călători de la nord la sud este urmând drumul dintre Le Bleymard, la nord de Mont Lozère, și Le Pont de Montvert, de la sud. Remarcăm prezența micuțului torent alpin din Le Bleymard, nimic altceva decât cursul râului Lot, aproape de izvoarele sale montane.

Șoseaua ce leagă cele două localități trece prin apropierea celui mai înalt punct al Mont Lozère, care poate fi accesat urmând un traseu montan îngust. La sud de Mont Lozère puteți admira structurile ciudate ale megaliților din La Cham des Bondons, un complex străvechi totalizând 154 de menhire, al doilea în mărime al Franței, după cel de la Carnac, din departamentul Morbihan, Bretania.

Centrul Lozère

Localitățile Mende și Marvejols, punctele de referință ale părții centrale a departamentului, sunt ambele liniștite, tipice zonei, plăcute pentru o vizită. La est de Mende se află o stațiune balneo cunoscută,  Bagnols les Bains. De partea cealaltă, la vest de Mende, puteți vizita satul fortificat Villard și micuța localitate La Canourgue, faimoasă pentru canalele și torentele micuțe ce-i traversează centrul, cuprinzând câteva monumente istorice de referință.

Spre capătul estic al departamentului, pe un platou stâncos izolat, găsim satul La Garde Guérin. Chiar dacă este destul de greu de accesat, necesitând un ocol ceva mai lung, merită cu prisosință vizitat, pentru felul în care a fost conservat de-a lungul timpului, cât și pentru peisajele fabuloase ale văii de mai jos, pe care le puteți capta de oriunde din sat. Pe măsură ce vă apropiați de La Garde Guérin veți putea admira dimensiunile impresionante ale Lac de Villefort, o locație de vacanță cunoscută a regiunii, în special în perioada de vară.

Nordul Lozère

Călătorind spre nord din Marvejols, ajungeți la Prinsuéjols, unde puteți admira Château de la Baume, o construcție de granit realizată în secolele XVII și XVIII, cu o fațadă austeră ce ascunde un interior bogat decorat. La Saint Léger de Peyre, tot la nord de Marvejols, vă sugerăm să vizitați parcul de lupi din Gévaudan, pentru a vedea lupii în habitatul lor natural, ce se extinde pe o suprafață de 20 de hectare.

Și mai la nord găsim micuța și liniștita localitate Aumont Aubrac, apreciată pentru cele câteva clădiri istorice vechi, o localitate situată într-o regiune rurală încântătoare. Există și alte sate demne de explorat în această părte nordică a departamentului Lozère, alcătuind împreună un itinerariu ce poate fi parcurs într-o singură zi – Arzenc, Apcher, Fournels și Le Malzieu. O altă destinație populară din Lozère, de această dată în nordul extrem al departamentului, este Rezervația Bizonilor din Sainte Eulalie en Margeride (Reserve des Bisons).

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...