Ghid turistic Nancy

Piața Stanislas din Nancy Piața Stanislas din Nancy

Situat pe cursul raului Meurthe si faimos pentru magnifica place Stanislas, descoperim orasul Nancy, considerat un model de perfectiune neoclasica al planificarii urbane din secolul al XVIII-lea, insa ofera si cateva exemple impresionante de Art Nouveau pe care nu le veti mai putea vedea nicaieri altundeva. Spre deosebire de restul Lorenei, orasul nu a fost ocupat de prusaci dupa 1870, iar centrul sau, neafectat semnificativ de o dezvoltare moderna haotica, este pur si simplu spectaculos. Pentru aceste calitati, Nancy trebuie sa multumeasca ultimului duce independent al Lorenei, regele detronat al Poloniei si socrul lui Ludovic al XV-lea, Stanislas Leszczynski.

In timpul celor 20 de ani in care a condus Lorena la jumatatea secolului al XVIII-lea, Stanislas a comandat cateva dintre cele mai notabile cladiri franceze din toate timpurile. Mandria pietelor orasul trebuie sa fie incoronata de place Stanislas, al carei centru este ocupat de statuia solitara a ctitorului cel mai de pret, responsabil de insasi constructia pietei din Nancy, in anii 1750. In partea de sud se gaseste Hotel de Ville (primaria), cu un acoperis incununat cu o balustrada decorata cu vaze cu flori si amorini (Cupidoni), in timp ce lampile romboidale de pe zidurile sale se leagana agatate de ciocurile cocoseilor auriti. Motive decorative similare infrumuseteaza si alte cladiri din piata. Caile de acces sunt inchise cu porti din fier forjat, cu cele mai bune exemple in colturile de nord-est si nord-vest. Inca din 2005, cand piata a fost complet restaurata, a fost, de asemenea, transformata intr-un spatiu complet pietonal. In locul in care rue Stanislas intersecteaza piata cu acelasi nume se gaseste Musee des Beaux Arts, cu o colectie artistica franceza din secolele XIX si XX la parter si o selectie de picturi de Emile Friant si Victor Prouve, precum si cate un tablou apartinand lui Manet, Matisse si Picasso.

La mica distanta de mers pe jos, in partea de est a pietei, este Museum Aquarium de Nancy, pe rue Ste Catherine nr. 34, o colosala colectie de animale si pasari impaiate cuprinsa la etaj, iar la parter acvariile de pesti exotici depasesc in coloristica chiar si tablourile faimosului Matisse. In partea sa de nord, place Stanislas continua cu place de la Carriere, o piata larga marginita de copaci, modificata in secolul al XVIII-lea dintr-o veche arena de turniruri. Capatul sau este inchis de colonadele clasice ale Palais du Gouvernement, fosta resedinta a guvernatorului de Lorena.

In spatele ei, gazduit in incinta Palais Ducal si accesibila prin intermediul unei usi tronate de statuia unuia dintre duci, se afla Musee Lorrain. Dedicat istoriei si traditiilor Lorenei, muzeul include, alaturi de alte comori, o camera plina de gravuri superbe semnate de artistul din secolul al XVII-lea Jacques Callot, nascut in Nancy. Imediat langa, in interiorul Eglise des Cordeliers et Chapelle Ducale se afla Musee des Cordeliers, ce ilustreaza viata rurala a regiunii. 

Dupa o calatorie pe jos in partea de sud-vest a statiei de tren, Musee de l’Ecole este gazduit intr-o vila din 1909 construita pentru familia Corbin, fondatorii lantului de magazine Magasins Reunis. Chiar daca nu va place Art Nouveau, colectie cuprinsa aici este captivanta. Mobila este de o calitate ireprosabila, aranjata la fel cum ar fi fost dispusa intr-o resedinta privata. Gradinile merita si ele explorate si cuprind irisi, magnolii, saxifrage si multe alte soiuri de plante ce au inspirat creatiile Scolii din Nancy.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...