Ghid turistic Moselle

Biserica Saint Martin din Sarrebourg, Moselle Biserica Saint Martin din Sarrebourg, Moselle

Mărginit de Luxemburg și Germania, cu o istorie recentă bogată, însă extrem de sinuoasă, de conflicte și interese economice majore, departamentul Moselle este mândru de rolul său de punct de confluență al culturilor Europei. În timpul secolului al XIX-lea, regiunea a reprezentat o forță economică, prin prezența câtorva fabrici textile și de prelucrare a fierului, însă a trebuit să se diversifice după decăderea acestor activități. Sistemul de transport, ce a legat recent orașul Metz de celelalte huburi comerciale prin intermediul TGV-ului, a permis o dezvoltare rapidă culturală și turistică, ce a culminat cu inaugurarea Centrului Pompidou, în 2010.

Bijuteria departamentului, orașul Metz a fost construit pe câteva insule formate de râurile Moselle și Seille, ca un centru important al noului mileniu, fiind un stat independent până în 1559 când a fost anexat de Franța. Poziția sa strategică pe râul Moselle i-a stabilit statutul de primă linie de bătălie, fiind asediat în mod frecvent, cel mai puternic în timpul Războaielor Franco-Prusace. După 1871, Metz a fost anexat Germaniei, urmând să revină Franței doar la capătul Primul Război Mondial.

Deloc surprinzător, combină atât influențele franceze, cât și cele germane, fiind un centru cultural înfloritor, cunoscut în special amatorilor de jazz, operă și dramaturgie. Arată extraordinar în timpul nopții, când toate monumentele îi sunt luminate. Catedrala Saint Étienne este cea mai importantă atracție, un edificiu splendid de piatră galben-ocru, una din cele mai înalte din Franța, cu două turnuri și o rozetă centrală superbă.

Metz mai oferă un muzeu de calitate în vechea mănăstire carmelită, ce expune o colecție impresionantă de antichități romanice. Este un oraș al grădinilor, cu o esplanadă liniștită de-a lungul râului și kilometri întregi de astfel de promenade, atât pe râuri, cât și pe canale. De două ori pe lună, Metz devine gazda celui mai mare târg de vechituri din Franța, unde puteți cumpăra absolut orice, de la mobilă la antichități, cristale sau oale și veselă. În jurul Metz avem parte de o mare varietate de livezi, producând coacăze sau căpșuni, însă peste toate remarcăm prunele Mirabelle, din care se pot face cele mai delicioase tarte, gemuri sau lichior.

Două destinații de la vest de Metz merită atenția voastră: Gravolette pentru muzeul său militar și Gorze pentru apeductul roman din secolul I. La sud, Marsal dispune de ceva ruine romane și o biserică foarte veche, Saint Léger, începută în 441 d.Hr., însă terminată în secolul al XII-lea. Zona a fost importantă și pentru producția de sare, iar Maison du Sel explică istoria extragerii acestui mineral. La nord găsim Thionville, pe vremuri fortăreață merovingiană. Tour aux Puces stă mărturie istoriei vechi a localității, silueta sa dominând vizual râul. Astăzi găzduiește un muzeu de arheologie și istorie.

La est de Metz avem două localități renumite pentru porțelanuri, ceramică și sticlă – Sarreguemines și Bitche. Fortul Simserhof din Bitche are 5 kilometri de galerii subterane ce pot fi văzute la bordul unui mic trenuleț. Spre sud-est descoperim Sarrebourg, inițial o așezare romană, cu o istorie ce poate fi văzută în cadrul muzeului local. Se mândrește cu edificiul din secolul al XIII-lea al Chapelle des Cordeliers, aș cărui atracție principală este vitraliul conceput de Marc Chagall din peste 13.000 de bucăți de sticlă.

O destinație obligatorie pentru copii este parcul Sainte Croix, o rezervație naturală ce include câteva specii rare, dar și căprioare, lupi, urși sau bizoni. Imediat lângă, la Hartzviller există o fabrică de sticlă, iar noi rămășițe romane avem în Saint Ulrich. În Dabo vă puteți cățăra pe Rocher de Dabo pentru a obține cele mai frumoase panorame ale regiuni adiacente, dar și pentru a vedea micuța capelă din vârf.  Este cel mai înalt punct al departamentului Moselle.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...