Populat de Mediomatrici încă din antichitate, teritoriul ocupat astăzi de Meurthe et Moselle a intrat în componența provinciei romane Gallia Belgica imediat după cucerirea sa de către Iuliu Cezar. Departamentul actual, numit după principalele cursuri de apă care-l străbat, Meurthe și Moselle, a trecut, pe rând, prin Austrasia, Imperiul Franc și Sfântul Imperiu Roman și anexat definitiv Franței în secolul al XVI-lea.
Istoria mixtă a zonei a generat un caracter franco-german, factor regăsit și în numele localităților de astăzi, iar în regiunea sa nordică întâlnim încă un dialect de germană apropiat de limba vorbită în Luxemburg. Situat în mijlocul provinciei istorice Lorena, Meurthe et Moselle este mărginit la nord de Belgia și Luxemburg și are în dreapta și în stânga, pe hartă, departamentele Meurthe și Moselle. Este în mare măsură un departament agricol, renumit pentru prunele Mirabelle, punctat, pe alocuri, de localități pitorești și traversat de GR5, unul din principalele trasee turistice ce traversează Franța.
La sud are Parc naturel régional de Lorraine, o zonă protejată de mlaștini și păduri, ce adăposteșe un număr mare de specii de păsări și animale rare, precum mistreți, căprioare, vidre sau vulturi. Gastronomia locală reflectă caracterul cultural pestriț al departamentului, dar și produsele tradiționale, precum pulpa vânătorească servită cu ciuperi sau afine.
Se remarcă trei dintre atracțiile departamentului: orașul Nancy, capitala Art Nouveau a ducatului istoric Lorena, localitatea Lunéville, situată la confluența dintre râurile Meurthe și Vezouze, și râul Moselle în sine, ce susține, pe malurile sale, o serie de localități pitorești. Nancy rămâne însă mândria departamentului, un centru cultural cu arhitectură superbă și un număr important de muzee. În inima orașului descoperim minunata piață Stanislas, un conglomerat de fântâni arteziene, arcade din piatră și lucrături fine din fier forjat, mare parte dintre ele datând din secolul al XVIII-lea.
La sud de Nancy găsim Lunéville și castelul uriaș din același secol al XVIII-lea, supranumit Versaille de Lorena, cu o mulțime de grădini, fântâni și iazuri. Localitatea este faimoasă pentru ceramica produsă aici, un posibil suvenir dacă ajungeți să o vizitați. În apropiere avem parte de un castel înconjurat de șanțuri defensive, situat în mijlocul unei văi, Château d’Haroué. O construcție realizată între anii 1720 și 1732, oferă un interior ornat bogat, cu porți de acces din fier forjat. Ceva mai la sud, aveți posibilitatea să admirați faimoasele cristale de Baccarat, produse în localitatea cu același nume încă din vremea regelui Ludovic al XV-lea, cel care și-a dat acceptul episcopului de Metz să inaugureze aici o fabrică de sticlă. Multe dintre exponate pot fi admirate în cadrul Musée du Cristal, cel mai mare muzeu privat al regiunii Lorena.
Toul, situat în vestul departamentului Meurthe et Moselle, beneficiază de o locație privilegiată, pe malurile râului Moselle. Este o localitate medievală fortificată, în seria celor planificate de celebrul arhitect Vauban, cu străduțe șerpuitoare și câteva case bine conservate. Catedrala Saint Étienne, construită între secolele XIII și XV, se distinge printr-o fațadă superbă și vitraliile generoase. Nu ratați o vizită între arcadele mănăstirii, una din cele mai mari din Franța, cu sculpturi frumoase din piatră și câteva garguie exemplificatoare epocii în care a fost realizată. Dacă tot sunteți aici, încercați Vin Gris, un vin Rosé delicat, dar și alte sortimente bahice obținute din podgoriile mângâiate de soarele puternic al Lorenei.
Surse imagini
- Cover: monsieurnicoli - Pixabay | Licență Pixabay