Un oras industrial de dimensiuni mari, la 35 kilometri de sudul Colmar, Mulhouse a apartinut Elvetiei pana in 1798 cand, in apogeul dezvoltarii sale economice, bazata pe prelucrarea bumbacului si comertul cu zonele invecinate, a votat sa faca parte din Franta. Chiar si acum, multi dintre locuitorii Mulhouse lucreaza in Basel, in Elvetia. Este si locul de nastere al lui Alfred Dreyfus, ghinionistul ofiter evreu ce a fost condamnat pe nedrept pentru spionaj in 1894. Fara sa dispuna de un centru vechi veritabil, nu este localitatea ideala pentru plimbari, insa exista cateva muzee excelente, atat in oras cat si in zona inconjuratoare, ce amintesc de trecutul mestesugaresc al asezarii franceze: tapeturi si tesaturi imprimate, platforme pentru locomotive si autoturisme si alte cateva tematici mai ciudate.
Festivalul de jazz sustinut in luna august este prilejul ideal de a vizita Mulhouse si a va distra, profitand de numeroasele concerte ce au loc in cadrul muzeelor, al scolilor, pe strada sau in cafenele si baruri. Aproape de gara SNCF, de-a lungul malului drept al canalului, se gaseste Musee de l’Impression sur Etoffes, o colectie vasta compusa din cele mai frumoase textile ce le puteti imagina, incluzand produsele de import persane si indiene din secolul al XVIII-lea ce au revolutionat piata europeana a momentului si au transformat Mulhouse intr-un centru mestesugaresc major. Incercati sa va potriviti vizita cu zilele in care se fac diferite demonstratii.
Tot in centru, primaria din place de la Reunion contine o frumoasa si interesanta prezentare a istoriei Mulhouse si a zonei adiacente, in Musee Historique, care expune, de asemenea, elemente de mobila din secolele XVII si XVIII. Ceva mai la vest de centru este cladirea recent renovata a Cite du Train – Musee Francais du Chemin. Mai performant si mai interactiv ca niciodata, dupa modernizarea de la inceputul mileniului, include informatii despre TGV (Train à Grande Vitesse – faimoasele trenuri de mare viteza), insa principala atractie ramane impresionanta colectie de material rulant al caii ferate si salonul lui Napoleon, decorat de Viollet le Duc in 1856.
Cativa kilometri distanta de centrul orasului, in partea sa de nord, cu o intrare sclipitoare afisand cateva elemente hi-tech, Cite de l’Automobile, Musee National Collection Schlumpf gazduieste o colectie complesitoare de peste 600 de masini, initial in posesia fratilor Schlumpf. Aliniate in incinta hangarelor enorme, vehiculele impecabil pastrate variaza de la cele mai vechi incercari ale industriei, precum masina Jacquot cu roti de lemn din 1878, pana la bolizii Porsche din 1968 si prototipuri contemporane. Cel mai mare grup este reprezentat de modelele de Bugatti fabricate in Mulhouse, mandria colectiei fiind cele doua Bugatti Royales, din cele sapte masini de acest fel construite vreodata – una dinre ele fosta proprietate a lui Ettore Bugatti, cu un design realizat de fiul sau.
Surse imagini