Ghid turistic Bas Rhin

Localitatea Obernai Localitatea Obernai

Cel mai nordic departament al regiunii Alsacia, Bas Rhin se găsește la granița dintre Franța și Germania, deasupra departamentului soră, Haut Rhin. Strasbourg este capitala regiunii și cea mai mare atracție turistică din zonă. Există multe lucruri de făcut, legate, în mare parte, de statutul privilegiat al orașului Strasbourg, dar și de colinele înțesate de podgorii, colorate strălucitor, la fel ca și arhitectura unică a caselor din Alsacia.

Frumosul Strasbourg va reprezenta, fără îndoială, una dintre atracțiile obligatorii din Bas Rhin și unul dintre cele mai apreciate repere turistice ale țării. Wasselonne este o altă oprire importantă, listat atât între obiectivele protejate de UNESCO, cât și între monumentele secteur sauvegardé ale Franței. Între Strasbourg și Saverne, spre vest, orașul Wasselonne dispune de câteva case pictate în mod tradițional în centru. Continuând spre vest, Saverne este un exemplu de arhitectură bisericească caracteristică regiunii, aspect pe care-l notăm și în localitatea învecinată, Marmoutier. La nord-est de Saverne ne putem bucura de centrul istoric pitoresc din Bouxwiller și de ruinele Château du Haut-Barr, cocoțate pe un vârf de stâncă, perfecte pentru observarea zonei adiacente.

Îndreptându-ne spre nord de capitala regională ajungem la Haguenau. Chiar dacă nu este, în mod obișnuit, una din atracțiile apreciate în mod deosebit de turiști, are câteva muzee interesante, precum Muzeul Alsaciei, o replică de dimensiuni mai mici a mai cunoscutului edificiu din Strasbourg. Tot în nord descoperim unul din cele mai pitorești sate ale Franței, Hunspach, precum și localitatea învecinată, Hoffen, care dispune de una dintre cele mai atrăgătoare străzi dedicate shoppingului din zonă. O serie de anexe ceva mai noi sunt liniile defensive Maginot, construite în partea de est a Franței înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a proteja țara împotriva invaziei germane. Se pot vedea încă părți importante ale structurii, cu un buncăr masiv de beton și câteva poziții de tragere în imediata vecinătate a localității Hunspach, la Ouvrage de Schœnenbourg.

Pe granița nord-vestică a departamentului Bas Rhin, întins și pe o porțiune din Moselle, din regiunea Lorena, descoperim Parcul Natural Regional al Vosgilor Nordici. Este o zonă sărac populată, cu un aspect colorat spectaculos, de coline împădurite, aflorimente stâncoase și numeroase torente și lacuri montane, deosebite pentru o vizită liniștită și apreciate în special de cei care preferă solitudinea, fără prea mulți vizitatori. Principala rampă de lansare a parcului, locul de unde puteți obține informații importante despre caracteristicile acestuia, este mica localitate La Petite Pierre, în vest de Neuwiller-lès-Saverne. O altă bază de plecare pentru a vedea această zonă a Bas Rhin este orașul Lembach.

Între atracțiile naturale ale zonei menționăm câteva sate și castele ruinate, precum Fleckenstein, înconjurat de colinele împădurite din vestul încântătorului oraș Wissembourg. În pădurile de la sud de Saverne, la Graufthal (parte a Eschbourg), putem vedea câteva case troglodite, pictate în culori vii, poate unice în Franța, iar la vest de Bas Rhin, puțin în afara graniței Parcului Vosgilor de Nord, descoperim Château de Diedendorf, un conac fortificat din secolul al XVI-lea, cu grădinile anexe.

Tot în cadrul departamentului Bas Rhin, de această dată mergând la sud-vest de Strasbourg, ar trebui să vizitați în primă instanță Rosheim și Molsheim, apoi să continuați spre Obernai și vecinul său liniștit, Barr. Există și facilități balneo în Soultz les Bains, în imediata apropiere. Două monumente istorice vă vor atrage atenția de-a lungul colinelor la vest de Obernai: Château d’Andlau, a cărui structură este, în mare parte, ruinată, și Le Struthof, singurul lagăr de concentrare din Franța, din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...