Ghid turistic Belarus

Capitala Minsk Capitala Minsk

Există țări pe care le vizitează oricine, locuri precum Italia, Franța, Spania sau Austria, destinații populare și cunoscute de toată lumea ca fiind sigure. Nimeni nu s-ar întreba, de pildă, dacă este sigur să călătorească la Londra. Apoi, există și țările pe care orice turist cu capul pe umeri le-ar elimina imediat, precum Pakistan, Iran, Irak sau Afganistan. În cele din urmă, există țări care sunt sărite cu vederea, nu pentru că nu ar fi interesante, ci pentru simplu fapt că nu sunt suficient mediatizate, nu prezintă acel factor „wow” pe care-l așteptăm de la o vacanță.

Belarus este una dintre aceste țări. Dacă sunteți ca oricare alți turiști de pe mapamond, suntem convinși ca nu v-ați gândit vreodată să vizitați această fostă republică sovietică. Și, dacă sunteți precum majoritatea prietenilor mei, atunci când vă gândiți la Belarus, poate vă gândiți la Cernobîl sau la episodul din Friends în care iubitul lui Phoebe fuge de aceasta în Belarus. Este adevărat, fiecare dintre noi va adăuga Belarusul pe lista destinațiilor turistice sovietice, fără să ne așteptăm la mare lucru.

Auzim de oligarhii rusi care stăpânesc mai micile sau mai marile state din est și ne imaginăm că nu reprezintă un teren destul de primitor din acest punct de vedere. Auzim despre facilitățile de cazare și ni se spune că sunt puține și scumpe. Personal, am mai auzit că nu e bine să folosim telefonul mobil în preajma spațiilor publice, acolo unde au loc manifestații, pentru că am putea să fim arestați. Și toate aceste zvonuri sunt întărite de câțiva amici de-ai noștri bieloruși care ne-au întrebat, nu de puține ori, ce anume am putea să vedem în Belarus și de unde dorința de a îi vizita. Și mai important decât toate acestea, ne imaginăm Belarusul ca fiind sora mai mică și mai săracă a Rusiei, mai puțin modernă, poate mai puțin liberă și mai puțin stabilă.

Crezând toate acestea, ne-am înșela teribil.

Este adevărat că Belarusul este o țară așa cum am descris-o mai sus. Păi, același lucru l-ar crede și țările occidentale despre noi. De vreme ce a fost una dintre cele mai puternic dezvoltate economii ale imperiului sovietic socialist, Belarusul nu a avut altă opțiune decât să fie aruncată în jos, în haosul care a urmat destrămării URSS. Perioada recentă a însemnat o inflație nemaivăzută, iar salariile se apropie cu greu de 300 de dolari pe lună. Să fim onești, dacă nu vorbim despre București, cam aceasta este și realitatea noastră. În același timp, Belarusul sau Bielorusia, așa cum mai este cunoscută, nu pare deloc săracă. Din cauza atacurilor aeriene și terestre din cel de-al Doilea Război Mondial, Minskul, capitala Belarus, a fost aproape adusă la nivelul pământului. Prin urmare, clădirile cele mai vechi de aici datează din perioada imediat următoare războiului, din anii 1940. Multe dintre facilitățile turistice ale orașului au fost însă recent renovate.

Vestea bună despre Belarus este că a rămas o destinație la fel de puțin costisitoare. O călătorie cu metroul în capitala Minsk costă mai puțin de 10 eurocenți, iar o călătorie cu trenul, traversând aproape jumătate din țară, costă în jur de 6-7 euro. În timp ce pentru un spectacol de operă în mult mai faimoasa Moscovă costă în jur de 20-30 de euro, același spectacol, de multe ori cu aceiași protagoniști, îl puteți privi în Minsk cu aproape 2 euro. Incredibil, nu? Totuși, chilipirul are și o altă față. De vreme ce nu există cu adevărat moteluri și hosteluri ieftine, pentru a obține o viză (și acest aspect este destul de confuz pentru majoritatea dintre noi), va trebui să facem dovada cazării la un hotel.

Vestea bună este că, în comparație cu alte capitale din estul Europei, precum Moscova, chiar și București, prețurile serviciilor hoteliere aici este destul de mic. Chiar și raportat la celelalte orașe mai mari din regiune, 50 de euro pe noapte nu reprezintă un dezastru. Orașele mici ale Belarusului sunt chiar mai ieftine. Și marea majoritate a hotelurilor dispun de toate facilitățile necesare pentru un sejur relaxant: aer condiționat, minibar, conexiuni internet wireless, televizoare etc.

Este adevărat că Belarusul este condus de un regim aproape dictatorial. Ultimele alegeri (de până în data redactării acestui articol) au fost câștigate de candidatul favorit, obținând aproximativ 80% din sufragii, chiar dacă majoritatea observatorilor străini au categorisit sistemul electoral fraudulos. Chiar dacă pare la prima vedere un regim strict, prezența forțelor polițienești în Belarus este destul de discretă. În comparație cu Moscova, unde poliția te poate opri pe stradă, în mod normal, pentru a te documenta și a-ți adresa o mulțime de întrebări, în Minsk situația este diferită.

Ca și străini, nu veți fi deranjați. În general, trecerea frontierei se face destul de facil, puține fiind cazurile în care veți fi controlați la sânge la vamă. Personalul hotelier și tot ce ține de industria turistică este destul de bine pregătit, majoritatea vorbind cel puțin o limbă străină, dacă nu vă puteți descurca în limba rusă. Probabil cel mai dezavantajos dintre aspecte este că majoritatea cetățenilor europeni, pentru a vizita Belarusul, au nevoie de o viză. Totuși, dacă lucrați cu o agenție autohtonă, durerile de cap se vor micșora considerabil. Puteți să aplicați pentru o cerere de viză într-o agenție de turism majoră de la noi – ei au legături strânse cu agențiile din Belarus și vă vor facilita obținerea acesteia.

Minskul poate nu are același șarm precum capitalele din vecinătate, din țările care aparțin deja Uniunii Europene, precum Letonia, Lituania sau Estonia, dar orașul în sine este unul curat, cu trotuare colorate de pavelele montate în perioada recentă. Muzeul Războiului Patriotic, deși slab în servicii turistice în alte limbi decât rusa, este o atracție turistică importantă, exponatele de aici putând fi văzute în nenumaratele camere bine documentate. Cele mai interesante scurte călătorii pe care le puteți face din capitala Belarusului, sunt excursiile în localitățile învecinate Mir și Niasviž, două locații care seamănă cu monumente în aer liber, pline de castele vechi, precum și memorialul incredibil din Hatîn, ridicat în cinstea celor peste 2 milioane de bieloruși care au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Contrar multor opinii neavizate, Belarusul nu înseamnă doar Minsk și împrejurimile capitalei sale. Pentru iubitorii de artă, Vitebsk pune la dispoziția turiștilor două muzee dedicate lui Marc Chagall, afișănd lucrările reprezentative ale artistului care s-a născut și a crescut în această parte estică a țării. Orașul poate fi poziționat pe traseul care leagă capitala de cea mai veche localitate a țării, Poloțk, gazda incredibilei catedrale Sofia.

Grodno, cunoscut și sub numele de Hrodna, datează de la începutul secolului al XI-lea și este unul dintre puținele localități din Belarus neafectate de cel de-al Doilea Război Mondial. Fostă parte atât a Poloniei cât și a Lituaniei, este, poate, orașul care arata cel mai european dintre toate destinațiile bieloruse, prezentând câteva biserici și muzee care merită atenția noastră. Brest, pe de altă parte, este gazda celei mai vizitate și mai impresionante atracții turistice a Belarusului, fortăreața cu același nume. Fondată la mijlocul anilor 1800, structura este astăzi un memorial al durerii, dedicat eroilor din al Doilea Război Mondial care au rezistat și apărat orașul și poziția sa strategică. Este o oprire obligatorie pentru oricine vizitează Belarus.

Parcul Național Pădurea Białowieża (Belavežskaja Pušča), situat chiar în afara orașului Brest, este un obiectiv protejat UNESCO și se crede că este cea mai veche rezervație naturală a Europei, găzduind peste 50 de specii de mamifere, incluzând peste 300 de bizoni. Celălalt parc important al țării, Pripiațki, se găsește în partea de sud și include peste 30 de lacuri și ape curgătoare mai mici, ideal pentru pescuit, plimbări cu barca sau studii ornitologice.

Chiar dacă Belarusul este sărac în obiective turistice majore, există numeroase lucruri pe care le puteți face aici, timp de o săptămână sau două. Și dacă Belarusul nu este suficient pentru o excursie care să vă satisfacă toate dorințele, luați în calcul faptul că poate fi folosit și ca o rampă de vizitare a țărilor din jur, perfect pentru o excursie mai lungă, care să cuprinda Rusia sau Lituania, Letonia, Polonia sau Ucraina. Prin urmare, ignorați tot ce ați auzit despre Belarus până acum și acordați-i o șansă, aceeași pe care o dorim din partea europenilor când vine vorba și despre România, ambele destinații mult afectate, timp de numeroase decenii, de însemnele unor regimuri totalitare, încă adânc vizibile în ADN-ul ambelor țări.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...