Ghid turistic Gard

Pont du Gard, obiectiv UNESCO Pont du Gard, obiectiv UNESCO

Cu câteva monumente antice romane, precum amfiteatrul din Nîmes și apeductul din Pont du Gard, localități fascinante precum fortăreața Aigues Mortes, satele pitorești și frumusețea debordantă a peisajelor din Parcul Național Cévennes, departamentul Gard oferă o multitudine de atracții turiștilor iubitori ai zonei adiacente Masivului Central Francez.

Parte a regiunii Languedoc Roussillon, din partea de sud a Franței, Gard se concentrează în jurul capitalei departamentale, orașul antic Nîmes. Varietatea decorurilor naturale este deosebită, de la mica întindere de coastă mediteraneană din sud-est, și contrastul dintre dramatismul alpin al parcului Cévennes din  nord-vest și pitorescul zonei Camargue din sud-est.

Nîmes și sud-estul Gard

Partea de est a departamentului Gard atrage cei mai mulți vizitatori, oferind câteva atracții turistice importante. Aici găsim faimoasele ruine romane, precum amfiteatrul din Nîmes sau Pont du Gard și apeductul din apropierea capitalei. Deși Nîmes în sine este suficient de interesant pentru a necesita măcar o excursie de o zi, se găsește în apropierea altor două orașe franceze încântătoare – Avignon și Arles, ambele în regiunea vecină, Provența -, putând fi vizitate în cadrul aceluiași itinerariu.

Tot în estul departamentului nu trebuie să ratați localitatea Villeneuve lès Avignon și monumentele sale, pe malurile fluviului Ron, de partea cealaltă a orașului Avignon. Există câteva sate tradiționale pitorești ce merită, la rându-le, atenția voastră, așa cum este Castillon du Gard sau Saint Victor la Coste, cu ruinele castelului ridicat la înălțime, deasupra localității.

Satele gemene Beucaire și Tarascon se găsesc în mijlocul triunghiului alcătuit din Nîmes, Arles și Avignon și pot fi văzute în același context turistic antrenant. La vest de Nîmes puteți vedea Sommières, o localitate medievală cu un castel situat într-un decor natural atractiv. La nord de aici, pe valea râului Vidourle, merită văzută mica localitate Sauve, în timp ce spre sud, abația și clădirile anexe din Saint Gilles, reprezintă exemple elocvente ale stilului arhitectonic romanic din zonă.

Coasta departamentului Gard

Chiar dacă nu este o regiune preponderent litorală, iubitorii de plajă se pot bucura de stațiunea populară Le Grau du Roi, în partea sudică a Gard, între Montpellier și Aigues Mortes. Remarcați faptul că, deși Le Grau du Roi este principala destinație litorală a departamentului, există și alte resorturi turistice importante la foarte mică distanță, aparținând de departamentul vecin Hérault, precum La Grand Motte și Palavas les Flots. 

O dată ajunși în zona de coasta, vă recomandăm să vizitați și fortificațiile din Aigues Mortes, o localitate ce oferă un centru istoric interesant ce poate fi văzut plimbându-vă de-a lungul zidurilor defensive. Ceva mai la est accesați regiunea Camargue, un parc natural cu un număr mare de zone mlăștinoase, unde veți putea admira faimoșii cai albi ai regiunii – mare parte a provinciei Camargue se găsește în cadrul regiunii adiacente, Provența Alpi Coasta de Azur.

Nordul Gard

Trei sate se disting în zona de nord-est a departamentului, aflate pe lista „celor mai frumoase sate ale Franței”: La Roque sur Cèze, situat într-o poziție atractivă, în vârful unei coline abrupte; Aigueze, poziționat deasupra râului la granița cu Ardèche; Montclus. La vest de Aigueze vă veți bucura de aspectul cochet al străduțelor din Barjac, iar la aceeași graniță cu Ardèche puteți vizita micuța localitate Saint Ambroix și valea superioară a râului Cèze. Pe măsură ce explorați zona, veți găsi multe alte localități, mai mari și mai mici, pentru care veți avea nevoie de ceva mai mult timp la dispoziție, să le înțelegeți istoria și să le admirați caracteristicile unice regiunii Languedoc Roussillon.

O multitudine de atracții naturale sunt răspândite în nordul departamentului Gard, de la cheile l’Aiguillon, ce parcurg un traseu spectaculos printre păduri și culmi abrupte, la Gorges de l’Ardèche, aflate la mică distanță și la faimoasele peșteri Aven d’Orgnac, ultimele situate la granița dintre Gard și Ardèche. Între centrul și nordul Gard vă recomandăm o vizită scurtă în localitatea istorică Uzes, ce se mândrește cu câteva clădiri medievale, bine păstrate, sau la clădirea din secolul al XII-lea a Château de Portes din localitatea cu același nume.

Vestul Gard

Continuând înspre nord-vest, veți trece de atractiva Saint Jean du Gard, pătrunzând în peisajul spectaculos al Parcului Național Cévennes și partea de sud a Masivului Central Francez. În parc veți avea posibilitatea să vedeți o altă localitate tipică acestei regiuni, Le Vigan. Aproape de Anduze, iubitorii aranjamentelor florale cu influențe orientale vor avea parte de un deliciu în grădinile de bambus din Prafrance (Bambouseraie de Prafrance), ce oferă 15 hectare cultivate cu bambus.

Aproape de aici, la Mialet, puteți pătrunde în sistemul de peșteri de la Grotte de Trabuc, cea mai mare structură de acest tip din Cévennes, pentru a vedea mulțimea de lacuri și cascade subterane, precum și spectacolul impresionant creat de stalactite și stalagmite. Peisajele furnizate de parcul Cévennes continuă cu versanți împăduriți și câteva atracții splendide precum Cirque de Navacelles, obiectiv de pe lista Grands Sites de France, sau cursul subteran al Abîme de Bramabiau și priveliștile obținute din vârful Mont Aigoual, principala atracție a regiunii pentru fotografi.

La fel ca și în celelalte părți ale departamentului Gard, zona de vest furnizează câteva localități șarmante, ascunse în verdele pădurilor dense, în mijlocul sălbăticiei. Aumesas, Saint Martial și Mialet se remarcă dintre acestea, însă o mențiune specială se poate acorda și localităților Sauve și Vézénobres, aflate puțin mai la est.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...