Ghid turistic Sélestat

Biblioteca din Sélestat Biblioteca din Sélestat

Pe Drumul Vinului din Alsacia, la jumatatea distantei dintre Strasbourg si Colmar, se gaseste Selestat, un oras antic placut si o buna baza de plecare pentru a explora partea centrala si cea mai populara a rutei. Oferta de cazare de aici este mai buna decat media, iar localitatea in sine cuprinde cateva biserici interesante si un muzeu dedicat bibliofililor.

Cea mai veche si mai frumoasa dintre cele doua biserici este Ste Foy. Construita de calugarii din Conques, a fost restaurata de mai multe ori de la data inaugurarii, insa liniile sale romanice, austere si curate, nu au fost distruse in intregime. In apropiere, spre nord, constructia mult mai mare a bisericii gotice St Georges este apreciata pentru tigla colorata intr-un fel spectaculos, multicolor si pentru cateva vitralii rafinate.

Pentru o perioada scurta de timp, cuprinsa intre sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului urmator, Selestat a fost centrul intelectualilor Alsaciei, datorand acest lucru scolii sale latine, ce a reusit sa atraga un grup de umanisti condus de Beatus Rhenanus, a carui biblioteca personala era una din cele mai impresionante colectii de carti din acea perioada. La Bibliotheque Humaniste, fondata in secolului al XV-lea si gazduita de fostul granar de porumb, langa biserica St Georges, colectia lui Rhenanus este acum expusa laolalta cu cateva alte carti rare si neobisnuite, precum si manuscrisuri ce dateaza inca din secolul al VII-lea. Atractia principala pare sa fie manuscriptul Cosmographiae Introductio, primul document in care a fost folosit cuvantul „America”.

Solestat este destul de bine deservit de serviciile de transport locale, oferind conexiuni frecvente cu Strasbourg si Colmar; Gara SNCF este in partea de vest a centrului localitatii, pe avenue de la Liberte. Informatii despre regiune pot fi obtinute de la oficiul turistic, situat langa soseaua de centura pe boulevard du General Leclerc. Pentru un loc de cazare, nu exista optiune mai potrivita ca Auberge des Allies, de pe rue des Chevaliers in centrul orasului. Restaurantul sau ofera preparate culinare delicioase la preturi decente si merita sa aruncati o privire la soba de teracota. O alternativa mai moderna este Vaillant, din place de la Republique. Exista si un loc pentru camping – Les Cigognes – deschid in mai pana in octombrie, in partea de sud a orasului, langa ruinele meterezelor Vauban.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...