Istorie Belgia

Castelul Gravensteen din Gent Castelul Gravensteen din Gent

Belgia a devenit o tara independenta in 1830. Inainte de acest an, a facut parte din majoritatea imperiilor europene, in timpul apogeelor expansiunii acestora: Imperiul Roman, Franc, Habsburgic, Spaniol, Austriac, Olandez.

Preistorie

Belgia a fost locuita de catre primii neanderthalieni in urma cu peste 100.000 de ani, cu mult timp inainte ca primii homo sapiens sa se stabileasca in Europa. Pesteri datand din aceasta perioada au fost descoperite in nenumarate locatii de-a lungul tarii, in special in jurul valei Meuse, la Spy, Sclayn, Engis sau Trooz. Cro-Magnon au sosit acum 30.000 de ani, marturie stand siturile arheologice descoperite in provincia Limburg. Era glaciara si avansarea ghetarilor in partea de nord si centrala a Europei, au determinat populatia locala sa caute zone mai calduroase, mutandu-se spre sud, probabil in regiunea de la sud si nord de Muntii Pirinei, in regiunea cunoscuta sub numele generic de refugiul franco-cantabrian. Dupa topirea calotei de gheata, acum aproximativ 10.000 de ani, oamenii au inceput sa recolonizeze, in mod treptat, partea de nord a continentului. Perioada neolitica este reprezentata de cultura megalitica. Cultura Seine – Oise – Marne a inflorit in regiunea Fagne – Famenne din Wallonia incepand cu anul 3.000 i.Hr. si a lasat marturie cateva monumente impresionante, precum cele de la Weris.

Antichitate

In jurul anului 500 i.Hr., cultura Tene se raspandeste in partea de vest a Europei. Teritoriul Belgiei de astazi a fost populat de triburi de belgi, de origini aparent celtice, dar cu sange germanic. Intre ei, gasim populatiile de „Menapi” (in provinciile din estul si vestul Flandrei), „Nervi” (in Brabant si Antwerp), „Eburoni” (in Limburg si Liege), „Condrusi” (in Condroz), „Atuatuci” (in regiunea Hesbaye), „Paemani” (in Famenne) sau „Treveri” (pe teritoriul de astazi al Luxemburgului).

Iuliu Cezar cucereste intreaga Galie in 57 i.Hr. si se spune ca, dintre toate natiile de pe teritoriul acestor meleaguri, belgii au fost cei mai bravi, mai greu de cucerit. Cu toate acestea, bravura triburilor de belgi s-a dovedit fatala, Cezar ordonand exterminarea Eburonilor si a Menapilor. Razboiul creeaza prea mult spatiu pentru a fi ocupat in intregime de catre romani, fapt care a dus la migratia spre aceste teritorii a unor triburi venite dinspre nord sau est. Inca din timpul imparatului Augustus, romanii au avut nevoie sa se apere impotriva invadatorilor dinspre Magna Germania. In anul 16 d.Hr., sub provincia Germania Inferior este infiintata, ca diviziunea a Gallia Belgica. A cuprins majoritatea teritoriului din Belgia de astazi, precum si partea de sud a Țărilor de Jos (Maastricht, Nijmegen, Utrecht), Luxemburg si partea din Germania la vest de fluviul Rin. Devine o provincie de sine statatoare in anul 89 d.Hr..

In jurul secolelor al II-lea si al III-lea, un trib germanic, cunoscut sub numele de Franci, au coborat din Scandinavia spre tarile de jos. Cuceriti de imparatul Maximilian, (250 – 310), Francii salieni au devenit Laeti si aliatii romanilor, fiindu-le permis sa se stabileasca in Germania Inferior. Sunt primul trib germanic caruia i se permite sa se stabileasca permanent pe teritoriul Imperiului Roman si primii dintre acestia care sufera un proces de romanizare, integrandu-se cu repeciziune si furnizand imperiului un numar important de consuli si generali. Modalitatea de interpretare a limbii latine in regiune evolueaza intr-o noua limba, franceza. Cucerirea Galiei romane de catre dinastia Merovingiana a determinat raspandirea limbii franceze si a traditiilor acestora, in cele din urma dand numele intregului teritoriu, Franta de astazi.

Merowig, primul rege francez mentionat de catre romani, este considerat fondatorul acestei dinastii. Regatul isi avea sediul principal in Tournai, localitate fondata de romani in anul 50 d.Hr. si oferit francilor pentru a fi folosit pe post de centru administrativ. Fiul lui Merowig, Childeric I (437 – 482), a ajutat romanii sa-i invinga pe vizigoti. Nepotul lui Merowig, Chlodovech sau Clovis I, pe de alta parte, provenit tot din regiunea Tournai, cucereste in timpul domniei sale, mare parte a triburilor din vecinatatea teritoriilor franceze, tarile de jos si pamanturile germanice de la dreapta de Rin, numindu-se lider singular ale acestor locuri. Il invinge pe Syagrius, ultimul oficial roman din Galia de nord, apoi pe vizigoti in partea de sud-vest, in felul acesta devenind conducatorul celei mai mari parti a vechii Galia.

Evul Mediu

Vikingii cotropesc mare parte a Flandrei in secolul al IX-lea si sunt, intr-un final, invinsi la Leuven in 891. Domeniile feudale flamande au fost fortificate in aceasta perioada prin adaugarea unor ziduri de protectie. Aceste castele fortificate au pus bazele infiintarii breslelor care au adus bogatie tinutului. Orasele flamande, precum Bruges, Gent sau Ypres s-a dezvoltat in centre textile si comerciale puternice, important lana din Anglia si exportand-o in lumea intreaga, chiar si in regiuni indepartate, ca Rusia si nordul Africii. In 1302, membri ai breslelor flamande, deghizati in tarani, au invins cavalerii regelui francez Filip al IV-lea, in imediata vecinatate a localitatii Kortrijik, in Batalia Pintenilor de Aur. In urma luptei, Filip al IV-lea subjuga cateva orase din teritoriul flamand, anexand coroanei orasele Lille si Douai. Principalitatea de Liege, incluzand mare parte a provinciilor actuale ale acestei regiuni, Namur, Limburg si o parte din Luxemburg, functioneaza ca stat independent sub tutela Sfantului Imperiu Roman, pana la revolutia franceza, din 1789. Au loc mai multe conflicte armate intre episcopii de Liege si ducii de Brebant sau contii de Namur si Luxemburg. Cel mai faimos dintre acestea este asa numita Guerre de la Vache (Batalia Vacii), intre 1275 si 1278.

In timpul secolului al XV-lea, majoritatea teritoriului actual al Belgiei a fost anexat ducatului de Burgundia, printr-o serie de mariaje politice. Ducii de Burgundia au pus stapanire si pe posesiunile olandeze din jurul orasului Bruxelles. Este momentul in care se construieste Grand Place, chiar daca a avut nevoie de o reconstructie dupa ce Ludovic al XIV-lea il bombardeaza si distruge in 1695.

Renasterea si perioada Habsburgica

In prima parte a anilor 1.500, monarhiile de Habsburg din Austria, Burgundia si Spania, au fost unificate sub conducerea lui Carol al V-lea de Habsburg, in cel mai mare imperiu european, de la Imperiul Roman destramat in 476, aproape 1000 de ani mai devreme si pana la cel al lui Napoleon, 300 de ani mai tarziu. A inclus teritoriile de astazi ale Spaniei, Austriei, estul Frantei, Belgia, Olanda, Luxemburg, partea de sud a Italiei, cateva orase cu regim de stat din nordul Italiei, Germania si noile colonii americane, din Mexic pana in Peru. Carol al V-lea a fost nascut la Gent, in partea vorbitoare de olandeza a Belgiei, a fost educat in Franta de catre prietenii sai burgunzi. Primul loc din care-si coordoneaza imperiul este Bruxelles, apoi calatoreste prin toate proprietatile sale europene, stabilindu-se intr-un final in Spania, unde a locuit chiar si dupa ce a renuntat la politica, pana la moartea sa. Imperiul a fost divizat ulterior intre fiul lui Carol al V-lea, Filip al II-lea, care devine rege al Spaniei si a coloniilor americane, sudul Italiei si Olanda (majoritatea spatiului de astazi cunoscut sub numele de Benelux) si fratele lui Carol, Maximiliam, domnitor peste Austria.

Istoria moderna si contemporana

Belgia ramane sub dominatie spaniola pana in 1713 cand a fost cedata Austriei, in urma razboiului de succesiune spaniol. Regiunea a facut oficial parte ulterior din regatul Germaniei, in cadrul Sfantului Imperiu Roman, pana in 1792, cand a fost anexata Frantei. Francezii reorganizeaza complet teritoriile Tarilor de Jos, in parti egale, infiintand, in acest fel, departamentele din timpurile moderne. In 1815, dupa infrangerea lui Napoleon de la Waterloo, la 17 km distanta de capitala Bruxelles, Belgia ajunge o scurta perioada de timp sa fie condusa de catre olandezi, ca parte a ceea ce se numea Regatele Unite ale Olandei. 15 ani mai tarziu, catolicii belgieni se revolta impotriva administratiei protestante olandeze si li se recunoaste independenta. Un print german, cunoscut sub numele de Leopold de Saxe – Coburg – Gotha, este ales ca prim rege al belgienilor. El este unchiul reginei Victoria a Marii Britanii.

Belgia devine in scurt timp o putere economica recunoscuta, precum si o mare putere coloniala. Regele Leopold al II-lea securizeaza dominatia in Congo, transformand statul african intr-o posesiune personala, in 1885. In 1908, acuzat de exploatarea populatiei autohtone si de crime in masa, regele a fost obligat sa cedeze Congo statului belgian. Situatia in Congo, incepand cu acel moment, s-a imbunatatit vizibil, au fost construite spitale, scoli iar Congo se dezvolta intr-o colonie urmand indeaproape modelul paternal. In ciuda dimensiunilor sale reduse, Belgia a devenit una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, datorita, in mare masura, a industriei sale infloritoare. In 1900, Belgia inregistreaza cel mai mare venit pe cap de locuitori din intreaga Europa. Tara gazduieste patru dintre expozitiile internationale sustinute pana in Primul Razboi Mondial, in 1897, 1905, 1910 si 1913. Singurele tari care au reusit sa organizeze mai multe editii sunt Statele Unite ale Americii si Franta. Prima expozitie mondiala de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial are loc in Bruxelles, in 1958.

In 1914, neutralitatea Belgiei a fost ignorata de catre germani, care ii invadeaza teritoriul. Linia de front din partea de vest se intindea din Flandra pana in nordul Frantei. Orasul istoric Ypres a fost ras de pe fata pamantului. Coloniile belgiene din Congo ocupa coloniile germane din estul Africii. Dupa razboi, Belgia accepta administrarea coloniilor Rwanda si Burundi. Belgia este din nou ocupata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chiar daca luptele se limiteaza la Batalia de la Bulge, contra ofensiva germana la atacurile americane din 1944 si 1945.

Astazi, Bruxelles nu este doar capitala Belgiei ci si a intregii Uniuni Europene, precum si sediul general al NATO si a mai multor organizatii multinationale majore.

Surse imagini

Ultimele articole istorice

Statuia Mariei Tereza în mijlocul Maria-Theresien-Platz din Viena

Istorie Austria

Acest articol se dorește a fi un rezumat al istoriei Austriei. Sunt luate în calcul evenimentele cele mai importante ...
Sediul CEDO

Istorie Bas Rhin

Bas Rhin este unul dintre cele 83 departamente, diviziuni administrative ale Franței, create în 1790, în timpul Revol...
Palatul Rinului / Palais du Rhin / Kaiserpalast

Istorie Alsacia

Zona ce cuprinde Alsacia a fost cucerită de legiunile romane ale lui Iulius Cezar în secolul I î.Hr. și a era deja pr...
Sediul Parlamentului European din Strasbourg

Istorie Strasbourg

Situat pe malul vestic al Rinului, Strasbourgul a fost fondat de către romani în 12 î.Hr. În secolul al VIII-lea d.Hr...