Aventuri urbane autentice

Dată: 18 Oct 2014
Autor: 

În timp ce majoritatea turiștilor nu-și pot imagina o vacanță aventuroasă decât în mijlocul unei jungle virgine sau pe marginea unui defileu înalt, adevărații aventurieri nu au nicio problemă să-și facă de lucru în centrele urbane cele mai cunoscute ale Europei. Explorarea spațiului metropolitan este cel mai bine păstrat secret al turiștilor de aventură. Chiar dacă nu vă vine a crede, există exploratori urbani în întreaga lume în stare să efectuează zboruri lungi și foarte lungi doar pentru a colinda printre ruinele urbane și clădirile abandonate ale marilor orașe.

Europa este cel mai bine cunoscută pentru curățenia orașelor sale, însă istoria bogată a contribuit la o moștenire arhitectonică unică și o adevărată bogăție de atracții mai puțin cunoscute, mistere demn de explorat. Iată o listă cu cele mai potrivite locuri în care ați dori să vă aflați dacă vă dați în vânt după aventuri urbane.

Berlin, Germania

Spitalul abandonat Beelitz-Heilstätten
Copyright imagine: Paul - Flickr

Fondat în secolul al XII-lea și aflat în apropierea sărbătoririi unui mileniu, Berlin a fost odinioară capitala unui mic ținut numit Prusia, cel ce avea să se dezvolte, mai târziu, în Imperiul German. Zbuciumat de cele două războaie mondiale și devastat de multe alte revolte, Berlinul a ajuns acolo o embleză europeană unică, chiar dacă mai prezintă încă multe colțuri în paragină. Sunt multe reminiscențe ale celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia asediul aerian aproape că au ras orașul din temelii, mărturie fiind secțiunile din zidul Berlinului, răvășite de bombe. În plus, aventurierii urbani pot colinda în jurul satului olimpic amenajat de Hitler cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1936, ca o demonstrație de forță în favoarea rasei ariane. Și Spreepark Planterwald, din marginea orașului, merită o vizită pentru a vedea câteva caruseluri în ruină și alte mijloace de divertisment de mult dispărute.

Bijuteria aventurii urbane în Berlin pare să fie totuși spitalul Beelitz-Heilstätten, cel în care Hitler însuși a fost tratat înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Sanatoriul a tratat, în egală măsură, militari germani și ruși, servind mai târziu ca ascunzătoare pentru cel mai prolific criminal în serie german.

Aventuri urbane în Paris

Catacombele, cimitirul subteran al Parisului
Copyright imagine: Passion Leica - Flickr

În funcție de criteriul de măsurare al vârstei la îndemână, Paris este chiar mai vechi decât Berlinul, cu evidențe arheologice din mezolitic, ce datează de acum peste 10.000 de ani. Cu toate acestea, orașul pe care-l cunoaștem și-l adorăm astăzi, nu s-a dezvoltat cu adevărat până în Evul Mediu. Are o pondere decentă de istorie veche, modernă și contemporană, iar în spatele aparenței strălucitoare se află comori întunecate, demne de explorat. Sunt câteva castele avariate de invazia germană din timpul aceluiași al Doilea Război Mondial și abandonate ulterior, dar și faimoasele catacombe.

În secolul al XVIII-lea, în timpul câtorva epidemii, cercetătorii au plasat focarul de infecție într-unul din cimitirele pariziene. Chiar dacă adevăratele cauze nu au fost nici acum bine înțelese, muncitorii, la ordinul guvernului și sub supravegherea bisericii, au mutat morții într-o carieră veche și dezafectată de sub nivelul orașului. În cele din urmă, fiecare cimitir a fost golit, ajungându-se astăzi la peste 6 milioane de schelete aliniate de-a lungul zidurilor vastei rețele de tuneluri. Dacă ești începător în ale aventurii urbane, poate că ar fi bine să începi în Paris - catacombele sunt deschise publicului larg. Purtați o jachetă sau ceva mai călduros.

Roma

Santa Cecilia în catacombele San Calixto
Copyright imagine: Juan Antonio Mosquera - Flickr

Dacă faimoasele morminte subterane din Paris nu sunt de ajuns, ar trebui să vizitați și catabombele Romei, mult mai bogate din punct de vedere istoric. Poate că aveți o idee despre cât de întinsă este capitala Italiei, însă estimările voastre sunt, cu siguranță, sub nivelul realității. Cu o vârstă mai mare de 2.500 de ani, Roma adăpostește mai multe secrete decât puteți să descoperiți întreaga viață. Ruinele romane sunt înghesuite pe fiecare centimetru pătrat de arteră importantă, furnizând dureri de cap arhitecților și planificatorilor urbani. Există o multitudine de clădiri nedescoperite, iar ceva iese la iveală aproape în fiecare zi.

Catacombele din Roma se întind sute de kilometri sub oraș, cuprinzând schelete ce datează încă din secolul I. Potrivit legendei, catacombele romane ascund misterul sfântului Graal - mulți sunt de părere că se află în tunelurile de sub bazilica San Lorenzo. Restul catacombelor sunt pline cu resturile omenești ale oamenilor importanți ai trectului, precum și numeroși papi și sfinți, păzite cu ștrășnicie de Vatican.

Aventuri urbane în Bruxelles

Cripta Laeken, Bruxelles
Copyright imagine: Eddy Van 3000 - Flickr

Spre deosebire de alte capitale de pe lista noastră, poate că nu știți foarte multe lucruri despre Bruxelles, capitala Belgiei. Deși a fost întemeiată cam în același interval de timp cu mai faimoasele Paris sau Berlin, Bruxelles este cunoscut, în primul rând, pentru ciocolata fină și varza ce-i poartă numele - însă nu neapărat pentru turism. Totuși, datorită plasamentului său privilegiat, între Germania și Franța, capitala europeană a strâns numeroase ruine după cel de-al Doilea Război Mondial, o adevărată menajerie de atracții neobișnuite, urbane. Aici găsim Fort de la Chartreuse, un fort militar scos din uz, construit în anii 1800 și folosit de Germania în ambele războaie mondiale, abandonat de americani după înfrângerea lui Hitler din 1945.

Pentru a păstra tematica catacombelor și natura sinistră a acestora, Bruxelles oferă o criptă pe care n-ați putea s-o uitați prea repede. Adăpostind mai mult de 100 de ani de corpuri, cripta abandonată are o atmosferă mult mai stranie decât celelalte orașe menționate mai sus, poate datorită lumii sărace, poate datorită țurțurilor formați din tavan. Florile veștejite din preajma mormintelor goale adaugă un plus de mister.

Explorările urbane pot fi periculoase, așa cum am putut vedea într-un cunoscut show de televiziune prezentat de Bear Grylls. Vizitați toate aceste locuri misterioase cu multă grijă, în special în zonele mai izolate. Încercați să urmați legile locale privind încălcarea proprietăților private și nu vă aventurați acolo unde nu vă este permis. Dacă reușiți să treceți cu brio peste anumite dificultăți, să fiți în siguranță, veți avea parte de o vacanță plină de aventură în zona cea mai puțin explorată a vechiului continent.