Folosești furculița și toată lumea din restaurant te ațintește cu privirea… de ce? Manierele la masă sunt unice, la fel ca și culturile ce stau la baza mâncării din fața ta. De multe ori nu sunt ușor de… digerat. Aici avem o listă cu 15 reguli pe care ar trebui să le urmați îndeaproape înainte de a călătorii în destinațiile menționate.
Ai cunoștință de bunele maniere, nu? Pentru că, oricum, îți ții coatele departe de masă și spui, politicos – „poți să îmi dai sarea, te rog?”. Însă atunci când mergi într-o altă țară, lucrurile tind să fie ceva mai complicate. Scenariu realistic: termini de mâncat undeva în Orientul Îndepărtat și îți pui bețigașele în locul greșit. În Japonia, ai putea să-i amintești unui vecin de masă de funeraliile bunicii sale. Însă cunoașterea regulilor de la masă nu te salvează doar de anumite situații jenante, ci te ajută să-ți faci chiar și prieteni. Este o recunoaștere a faptului că ești deschis la minte și că persoanele care ar putea să fie în apropierea ta atunci când mănânci ar putea să vadă lumea total diferit. Simplu, învățarea anumitor maniere, specifice culturii culinare din țara în care călătorești, îți înlătură eticheta de turist. Sună bine? Iată cele 15 reguli pe care ar trebuie să le rețineți.
În Thailanda, nu pune mâncarea în gură direct cu furculița
În loc să faci asta, atunci când mănânci un preparat cu orez, folosește furculița doar pentru a împinge mâncarea în lingură. Câteva excepții pot fi amintite: o parte din preparatele thailandeze din nord și nord-est se mănâncă direct cu mâna – vei știi că te afli în fața unui astfel de preparat culinar atunci când orezul este lipicios sau cleios. De asemenea, eventualele garnituri de pe masă, separate de orez, pot fi mâncate cu furculița. Cea mai mare greșeală pe care ai putea s-o faci este să folosești bețigașele la o masă tradițională. Poate fi, în egală măsură, jenant și incomod.
În Japonia, nu puneți bețigașele vertical în orez
Între îmbucături, bețigașele trebuie să stea, unul lângă altul, chiar în fața ta, paralele cu marginea mesei și nicăieri altundeva. Dacă există un loc special amenajate pentru așezarea lor, folosiți-l. Însă plasarea lor verticală în orez sau în vasul din care mâncați este chiar de rău: în timpul funerariilor, în Japonia, vasul decedatului este așezat în fața sicriului, cu bețigașele înfipte vertical. Însă nu este o greșeală la fel de frecventă ca și utilizarea furculiței. Aceasta din urmă, deși considerată împotriva tradiției, este, de cele mai multe ori, privită cu oarecare amuzament.
În Orientul Mijlociu, India și câteva părți ale Africii, nu folosiți mâna stângă la masă
În sudul Indiei, n-ar trebui să atingi niciodată farfuria cu mâna stângă atunci când mănânci. Explicația este una simplă – stânga este asociată cu… anumite funcții anatomice, așa că este considerată murdară. De fapt, nici documentele nu ar trebui înmânate cu mâna stângă. Dar dacă ești stângaci? Atunci este ok să folosești mâna stângă, de vreme ce scoți definitiv mâna dreaptă din mișcări.
La o masă tradițională în Georgia, este nepoliticos să sorbi din vin
La masa pe care gruzinii o numesc „supra” (festin tradițional), vinul este băut doar pentru a toasta. Așteaptă momentul să ți se servească și dă-i pe gât tot paharul de vin. Partea bună este că paharele pentru vin au dimensiuni mai reduse.
În Mexic, nu mânca tacos cu furculița și cuțitul
Ești îngrijorat că ai putea să verși fasolea și sosul pe toată masa? Greu. Mexicanii cred că folosirea furculiței și cuțitului atunci când se servește tacos este prostesc și dovadă de snobism – un fel de servit șaorma cu furculița. Așa că, fii politicos: mănâncă cu mâna.
În Italia, nu bea cappuccino după prânz
O parte din italieni cred că un cappuccino servit târziu îți poate provoca probleme la stomac. Alții sunt de părere că doar încerci să înlocuiești o masă – este o obișnuință ca în Italia, la micul dejun, se servește doar un cappuccino sau un cappuccino și un croissant. Oricum, nu vei vedea un italian să-și comande o cafea modificată după prânz, chiar dacă un expresso clasic este destul de comun.
În Marea Britanie, întotdeauna oferă carafa de vin spre stânga – și amintește-ți de numele episcopului de Norwich
Nu este clar de ce carafa de vin (pe engleză „port” sau „wine port”) se transmite doar spre stânga. Mulți spun că are legătură cu tradiția navală a britanicilor („port side” este partea stângă a navei dacă privim spre în față – babordul pe românește). Indiferent de explicație, este o gafă să transmiteți carafa spre dreapta. Pentru că atunci nu va merge mai departe. Și dacă cineva uită să dea mai departe carafa de vin, o să fie întrebat dacă îl cunoaște pe episcopul de Norwich. Se pare că uita tot timpul să dea mai departe vinul. Poate că sună ciudat pentru o nație precum cea britanică, însă este adevărat. Este o tradiție atât de mare încât chiar și Telegraph a scris un articol în această privință.
Surse imagini
- Mâncare thailandeză: Thai Jasmine - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic
- Mâncare din Orientul Mijlociu: Stijn Nieuwendijk - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- O ceașcă de capuccino: marc thiele - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Cum se mănâncă corect în alte țări: KayVee.INC - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic